Schermafbeelding 2022-05-13 om 17.52.48

Herkse uitvinding: 99% van eigen stroom zelf gebruiken

Gemiddeld verbruikt een gezin 30% van zijn opgewekte zonne-energie onmiddellijk zelf. Het bedrijf Bits & Bytes uit Herk-de-Stad heeft nu een domotica-toepassing ontwikkeld waarmee het percentage van eigen gebruik kan stijgen naar 99%. De centrale sturing schakelt apparaten als de vaatwasser, ventilatie of boiler in op het moment dat de zon schijnt en u dus geen overtollige stroom op het net moet zetten.

De B&B Home Manager, zo heet de toepassing van Bits & Bytes. "Het is een systeem voor energiemanagement waarmee we de zelfconsumptie van de opgewekte energie tot bijna het maximum kunnen opdrijven", zegt zaakvoerder William Knoors. "Je kunt instellen welke apparaten automatisch moeten aanspringen op het moment dat er stroom op overschot is. Zo kan de vaatwasser bijvoorbeeld starten met functioneren op het moment dat je niet thuis bent, of zal even later ook de boiler beginnen met warm water te produceren. Op die manier verbruik je dus alle groene energie zelf, en moet er geen stroom op het net worden gezet."

Knoors heeft berekend dat de investering van 1500 tot 2500 euro in het apparaat een terugverdientijd heeft van 2 tot maximaal 7 jaar. "Dat is vele keren minder dan een thuisbatterij en daarom bijzonder interessant", zegt hij.

Een videoverslag over dit topic kon u eerder al bekijken bij de collega's van TV Limburg: