“Het is de schuld van Marc Coucke”

jaico producten

Het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo is van plan Jaico RDP uit Opglabbeek te sluiten. Daardoor staan er 26 banen op de tocht.

Jaico RDP maakt insectenwerende producten, zoals muggenmelk. Het werd 2008 overgenomen door Omega Pharma (Marc Coucke). Die verkocht op zijn beurt, in 2015, de hele groep aan het Amerikaanse Perrigo. De Amerikanen zijn nu klaar met hun huiswerk om de erfenis van Coucke te optimaliseren. Ze hadden al aangekondigd dat er producten en mensen zouden verdwijnen. Jaico in Opglabbeek wordt dus één van de eerste slachtoffers. De productie zal volledig worden overgeheveld naar het Duitse Herrenberg, waar de groep een andere vestiging heeft.

Aan de loonkosten zal de verhuizing dus niet liggen. "In Opglabbeek zijn grote investeringen nodig in onder meer het machinepark, terwijl Omega Pharma in Duitsland al over een veel grotere en moderne fabriek beschikt," zo stelt Sharon Kochan van Perrigo. "De kosten zijn te hoog om Opglabbeek om te vormen naar een plant van grotere omvang."

De vakbond vindt dat Marc Coucke dit scenario had moeten vermijden toen hij het bedrijf verkocht. "Dat krijg je als boekhouders puur op basis van de cijfers beslissingen gaan nemen," zegt Rob Urbain van het ABVV. "De Amerikanen hebben totaal geen voeling met onze KMO's en schrappen zomaar tientallen jobs als ze elders synergievoordelen kunnen realiseren."