faling 68

Hoe de tsunami aan faillissementen vermijden?

Met de afzwakking van de steunmaatregelen in zicht, bereikt ook de tsunami aan faillissementen stilaan het vaste land... VKW Limburg wil de storm graag doen overwaaien, en lanceert 6 voorstellen die hier toe kunnen bijdragen.

“We zien dat de overheid de ernst van de liquiditeitspositie bij veel gezonde bedrijven erkent, en met enkele maatregelen al actie heeft ondernomen, zoals de carry-back maatregel, de tijdelijke vrijstelling van de wederopbouwreserve en de tijdelijke verlaging van de boete van 15% naar 10%", zegt Ruben Lemmens, gedelegeerd bestuurder van VKW Limburg. "We mogen ons echter niet laten verblinden door het lage aantal faillissementen omdat die cijfers niet stroken met hoe de economie er echt aan toe is. Veel bedrijven weten uitsluitend het hoofd boven water te houden dankzij de coronasteunmaatregelen van de overheid. Wanneer die binnenkort onvermijdelijk zullen stoppen of uitdoven, dreigt een lawine aan falingen. Zeker als de overheid haar huidige terughoudendheid als eerste schuldeiser zal laten varen. Volgens diverse schattingen loopt het aantal Belgische bedrijven dat in 2021 het faillissement zal moeten aanvragen op tot 13.500. Dit betekent een stijging van 26% ten opzichte van 2019. En elk faillissement kan een eerste dominosteen zijn die de sneeuwbal aan het rollen brengt.”

VKW Limburg vraagt daarom dringend concrete maatregelen die de dreigende lawine kunnen onderbreken en focust daarbij op het maximaal vrijwaren van de liquiditeit van bedrijven die getroffen worden door de falingen van andere bedrijven. De werkgeversorganisatie komt met zes concrete voorstellen:

1) Voer een fors lager nalatigheidstarief inzake btw in (nu 9,6%!).
2) Geef bedrijven, en niet de overheid, prioriteit bij recuperatie van faillissementsschulden.
3) Schaf de boete van 10% af bij niet tijdig betalen van verschuldigde btw.
4) Bepaal duidelijke criteria voor de kwijtschelding van reeds opgelegde btw-boetes.
5) Bepaal wettelijke richtlijnen voor de toekenning van vrijstelling van nalatigheidsinteresten, en een afbetalingsplan voor vennootschapsbelasting en BTW.
6) Uniformiseer het tijdstip om waardeverminderingen op schuldvorderingen door te voeren in de vennootschapsbelasting en de teruggave van btw.

"In samenwerking met Tuerlinckx Tax Lawyers werd op basis van deze voorstellen een concreet wetsvoorstel uitgewerkt, dat we zullen overmaken aan vice-eerste minister Vincent Van Peteghem", aldus nog Ruben Lemmens.