Hogere premie overtuigt werknemers Aperam

De arbeiders van staalproducent Aperam in Genk hebben het ontwerp van collectieve arbeidsovereenkomst voor 2015 en 2016 goedgekeurd. Een meerderheid van 60 procent vond het voorstel, dat met behulp van een bemiddelaar werd bereikt, aanvaardbaar. Het gaat vooral om een hogere resultaatgebonden premie.

Aperam SteelVan de 763 arbeiders brachten er 565 hun stem uit over het CAO-voorstel. Welgeteld 60,39 procent vond het nieuwe voorstel wel kunnen. De rest stemde tegen. Voor Gert Heylen, algemeen directeur van Aperam, is het bereiken van een nieuwe CAO goed nieuws. “Het is een goed en duidelijk akkoord, goedgekeurd met een ruime meerderheid,” zegt Heylen. “We hebben er wel een aantal etappes voor nodig gehad, maar daarvoor dient het sociaal overleg.”

Ook Nico Vanardennen, afgevaardigde van het ABVV, vindt het een goede zaak. “Maar dit is slechts het begin. De arbeiders moeten opnieuw het gevoel krijgen dat ze gewaardeerd worden. Daar wordt aan gewerkt, maar de weg is nog lang.” Voor Vanardennen was het dan ook geen verrassing dat het eerste voorstel werd verworpen. “Als men jaren na elkaar voor steeds minder mensen steeds hogere productiecijfers oplegt, dan ontstaat er vroeg of laat ontevredenheid.”

Hoofdpunten van de nieuwe CAO zijn de resultaatgebonden premie, die dit jaar wordt opgetrokken, en een reeks maatregelen om oudere werknemers langer aan boord te houden. Gert Heylen: “Aperam is een afspiegeling van de samenleving. Samen met de sociale partners zoeken we naar oplossingen voor oudere werknemers.”