Schermafbeelding 2024-01-23 om 14.33.28

Hollanders steken stikstof-stokken in onze wielen

Net zoals bij Ineos in Antwerpen of Nelissen Steenfabrieken in Lanaken zijn het de Nederlanders die de vergunning voor de bouw van een grote glasfabriek in Lommel betwisten. Ze halen de grensoverschrijdende uitstoot van stikstof aan om een investering van honderden miljoenen op de lange baan te schuiven of zelfs helemaal te kelderen. Vlaams minister Zuhal Demir, Limburgs gedeputeerde Inge Moors en Voka Limburg zijn not amused met de Hollandse démarche en stellen onomwonden dat de regelneverij van de noorderburen onze welvaart in het gedrang brengt.

Glas Trösch wil in Lommel per dag 800 ton hoogwaardig isolerend vlakglas gaan maken, goed om jaarlijks 300.000 woningen in de Benelux te voorzien van een moderne beglazing. Dit moet bijdragen aan flinke besparingen qua energie en uitstoot. Er komen 300 directe jobs bij. De investering is goed voor 'enkele honderden miljoenen'.

Na diverse analyses en adviezen heeft gedeputeerde Inge Moors (CD&V) enkele weken geleden een omgevingsvergunning voor het project afgeleverd. De bouwheer voldoet aan alle milieuvereisten, waaronder de norm qua uitstoot van stikstof. Toch is het precies op dat punt dat de Nederlanders door het dak gaan. Volgens hen mag er geen enkel nieuwbouwproject worden toegelaten dat stikstof doet vrijkomen. En dus wil het Noord-Brabantse provinciebestuur dat minister Demir de vergunning van Trösch schorst. Daarmee loopt het project in eerste instantie maanden vertraging op. In het slechtste geval wordt het zelfs helemaal afgeblazen.

Gedeputeerde Moors kan niet lachen met het ingediende beroep. "Jammer voor onze economie en werkgelegenheid”, zegt ze. En ook minister Demir is boos: "De actie van de Nederlanders is vreemd, want het is hun eigen uitstoot die het meest problematisch is."

Volgens Voka Limburg is de stikstofsaga nefast voor de welvaart. “Buitenlandse bedrijven die hier willen investeren of hier al gevestigd zijn, stellen zich ernstige vragen bij dit dossier", aldus Johann Leten. "We waarschuwen al maanden dat we de facto met een vergunningenstop zitten. Er moet een stikstofdecreet komen, zodat er rechtszekerheid is.” Glas Trösch wenst vooralsnog niet te reageren op het oponthoud.