bps hoogmartens batterij

Hoogmartens en BPS pakken power van oude fietsbatterijen

Wegenbouw Hoogmartens en de Peerse batterijspecialist BPS hebben samen een primeur te pakken. Van afgedankte fietsbatterijen hebben ze een nieuwe, oplaadbare blokbatterij gemaakt, die kan gebruikt worden om signalisatie bij wegenwerken te voeden.

BPS (BatteryPackService) en Hoogmartens hebben met hun toepassing voor hergebruik van oude batterijen, de projectoproep van Bebat en Ovam gewonnen. Met hun innovatieve oplossing gaan ze cellen van afgedankte fietsbatterijen koppelen en zo nieuwe blokbatterijen te maken. De Limburgse uitvinding heeft als voordeel dat ze oplaadbaar zijn, wat een groot verschil is met de huidige, wegwerpbatterijen. Er is dus ook een laadstation ontwikkeld om de toepassing langdurig te gebruiken. Het nieuwe type gaat 3 keer langer mee dan het oude.

BPS en Wegenbouw Hoogmartens gaan hun product hoofdzakelijk inzetten om wegsignalisatie te voeden. Denk bijvoorbeeld aan de gekende, gele 'dagslapers', die onafgebroken signalen uitzenden als waarschuwing. Zowel de herlaadbare blokbatterij als het laadstation zullen in de toekomst geproduceerd worden in het maatwerkbedrijf Bewel.