ugentec new jan 18

How maar: investeerders stoppen 7,5 miljoen in UgenTec

Het jonge Hasseltse technologiebedrijf UgenTec is erin geslaagd om 7,5 miljoen euro op te halen bij bestaande investeerders en bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Met het vers geld wil het bedrijf zijn positie in de klinische diagnostiek nog versterken en een zetel in de VS oprichten. UgenTec gaat ook bekijken of het zijn software kan inzetten in voedselveiligheid en -kwaliteit, landbouw en dierenwelzijn.

Ugentec werd in april 2014 boven de doopvont gehouden door Wouter Uten (25) en Tom Martens (40). Uten ontwikkelde een unieke software (FastFinder), gebaseerd op artificiële intelligentie, die de klassieke, manuele en vooral tijdrovende DNA-analyses ingrijpend verandert. Hij vond Tom Martens snel bereid om de zakelijke kant van het bedrijf te onderbouwen. Eind vorig jaar werd de Vlaming Steven Verhoeven (42) bij het Amerikaanse Agilent Technologies in Boston weggeplukt om de nieuwe CEO van UgenTec te worden. De voorbije maanden heeft UgenTec verschillende partnerships afgesloten met bedrijven die actief zijn in de moleculaire diagnostiek. Zo werd recent nog MDxHealth binnengehaald, bekend van zijn testen om prostaatkanker op te sporen.

Schaalbaar
Het jonge Hasseltse bedrijf heeft nu in een investeringsronde 7,5 miljoen euro opgehaald, zowel bij de bestaande aandeelhouders (Annie Vereecken en Herman Verrelst, IMEC, het Gemma Frisius Fonds en de KU Leuven) als bij de Limburgse investeringsmaatschappij LRM. Hoeveel LRM in UgenTec stopt, is niet bekendgemaakt. “Maar het was genoeg”, lacht CEO Stijn Bijnens. “Ugentec is een mooi voorbeeld van een start-up die ontstaan is in de ICT-community die we hier de laatste jaren aan het uitbouwen zijn. Dit Limburgse bedrijf is op korte tijd sterk gegroeid door een schaalbaar businessmodel dat ook op internationaal vlak uit te rollen is. De nationale en internationale interesse in de software toont aan dat het potentieel heeft om op korte tijd snel te groeien, ook buiten Europa.”

USA
UgenTec gaat het vers geld gebruiken om die groei te financieren. “We zijn aanzienlijk gegroeid door te ‘partneren’ met commerciële, diagnostische bedrijven en labs om hun workflows te automatiseren en standaardiseren. Met het geld van deze financieringsronde gaan we onze toonaangevende positie in klinische diagnostiek versterken, een kantoor oprichten in de Verenigde Staten, en uitbreiden naar voedselveiligheid en -kwaliteit, landbouw en dierenwelzijn”, aldus Steven Verhoeven, CEO van UgenTec.

Het bedrijf telt momenteel 33 medewerkers. Dankzij de verhoopte groei zou dat tegen het eind van dit jaar kunnen groeien naar zo’n 45 medewerkers.