export-china-300×200

Hulp voor Genk komt uit… China!

Honderden bedrijven en organisaties plooien zich driedubbel (en méér) om mondmaskers aan de zorgsector te schenken. De hulp komt soms uit onverwachte hoek. Zo doneren Illochroma en Benepack, 2 Genkse bedrijven in Chinese handen, duizenden mondmaskers die ze uit China laten overkomen. Intussen blijft de vraag naar bijkomend materiaal toenemen. Naast mondmaskers gaat het onder meer om witte beschermingspakken.

Illochroma uit Genk schenkt 3.000 PPF2-mondmaskers aan het Ziekenhuis Oost-Limburg, en ook Benepack heeft toegezegd om een aanzienlijke hoeveelheid uit China te laten overkomen. De beslissing is ingegeven door de ervaringen met het coronavirus in China, waar de moederbedrijven zwaar getroffen getroffen zijn. Nu de situatie ter plaatse beter is door de drastische ingrepen, willen de Chinese ondernemingen ook de zorgsector in ons land ondersteunen. De China Desk van POM Limburg bemiddelde in dit lovenswaardige initiatief.

Witte pakken
Intussen blijven de zorgverstrekkers vragen naar bijkomende beschermingsmiddelen. De miljoenen mondmaskers die hen met mondjesmaat bereiken, zijn een stap in de goede richting. Daarnaast blijft de behoefte groot aan andere materialen, zoals beschermende pakken, beademingstoestellen en zelfs afscheidingswanden (‘kuch-schermen’). Onder meer aan de bouwsector wordt gevraagd om witte beschermingspakken die gebruikt worden in bijvoorbeeld asbestverwijdering, schilder- en isolatiebedrijven, naar de ziekenhuizen te brengen. Ook rioolontstoppers, cleanroom-reinigers, voedselverwerkers en andere beroepsgroepen hebben misschien nog ongebruikte overschotten die goed van pas kunnen komen in de zorg.