Harvest-Time-Bakeries-300×167-1

Hypermoderne bakkerij in Lommel failliet

De moderne industriële bakkerij Harvest Time Bakeries werd donderdag door de handelsrechter in Hasselt failliet verklaard. Opmerkelijk, aangezien de productievestiging amper 1,5 jaar open is en in totaal minstens 17 miljoen euro heeft gekost. Er werkten 24 mensen in het bedrijf. Investeringsmaatschappij LRM stopte er bijna 3 miljoen euro in, de Vlaamse Regering 1 miljoen.

Harvest Time Bakeries is een idee van de Nederlanders Erwin de Vos en Frank Visscher, die in Nederland al ervaring in de sector hadden opgebouwd. Het bedrijf startte ambitieus in november 2010 met een investeringsprogramma van 17 miljoen euro. Daarvan droeg LRM 2,958 miljoen bij. De Vlaamse Regering kende bovendien investeringssteun van 1 miljoen euro toe. Maar het veelbelovende project kwam nooit echt van de grond. Het gamma, de kwaliteit van de producten en de technologie van de productie waren nochtans erg goed. Ook het personeel was ervaren in de sector. Maar volgens goed ingelichte bronnen speelde de bikkelharde concurrentie Harvest Time Bakeries parten. Een aantal grote spelers in de markt wilden de nieuwkomer absoluut buitenspel zetten, en pasten hun prijzen en promoties aan. De bakkerij maakte in het eerste jaar 270.000 euro verlies en sloot vorig jaar af met 1,85 miljoen in het negatief.

Door de hoge automatisatiegraad van de bakkerij, blijft het banenverlies beperkt tot 24, waavan 15 arbeiders. De raad van bestuur maakt zich sterk dat een doorstart van het bedrijf mogelijk is. Er liepen onderhandelingen met concurrenten en externe investeerders over een overname of samenwerking, maar die deal geraakte niet tijdig rond. Er werd nu een curator aangesteld om de schuldeisers te vergoeden.