Ikea belooft 350 nieuwe jobs in Hasselt (+ reacties)

Het woonwarenhuis Ikea heeft op een persconferentie aangekondigd dat de nieuwe vestiging in Hasselt goed zal zijn voor 350 nieuwe jobs. Uiteraard een opsteker voor de zwaar getroffen Limburgse economie, die zich momenteel in alle mogelijke bochten wringt om het verlies van duizenden banen bij Ford Genk en de toeleveranciers te compenseren. Iedereen lijkt dan ook opgelucht dat Ikea de beslissing om zoveel werkgelegenheid te creëren, nu geformaliseerd heeft.

Horeca
In een reactie wijst de Hasseltse burgemeester Hilde Claes op de indirecte jobs die er bovenop die van Ikea zullen bijkomen. "De mensen die hiervoor naar Hasselt komen, zullen ook de handelaars in het centrum en onze horeca bezoeken. Ook daar zal er dus werkgelegenheid bijkomen. En dat kunnen we in deze barre economische tijden alleen maar toejuichen."

Geen concurrentie
Dat vindt ook Jean Vranken, de Limburgse voorzitter van het ACV. "Iedere job die erbij komt, is goed nieuws. De mensen die naar Ikea in Hasselt gaan komen, bezoeken nu de vestigingen van die keten in Heerlen, Eindhoven of Luik. Ze zullen hun budget weldra dus in Limburg spenderen, en dat is uitstekend. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat er veel banen zullen sneuvelen door concurrentie met lokale handelszaken. Zij zijn in andere niches gespecialiseerd, en bereiken dus een ander publiek."

Rode loper
Bart Lodewyckx, directeur van Unizo-Limburg, is in de eerste plaats blij met de extra tewerkstelling. "We kunnen alle initiatieven voor meer werkgelegenheid alleen maar toejuichen," zegt hij. "Toch vinden we anderzijds dat de rode loper die voor Ikea wordt uitgerold, nu de norm mag worden. De snelheid waarmee het dossier is behandeld, de privileges die de multinational krijgt, bijvoorbeeld door de aparte afrit op de snelweg, of andere toegevingen: dat moet men nu ook maar voor lokale en eigen ondernemers doen die willen groeien en meer mensen aan werk willen helpen."