IKO bouwt nieuwe fabriek in Slovakije

In onze regio worden dakshingles vooral gebruikt op tuinhuisjes, maar in Oost-Europa, Afrika en in de V.S. is het een populair alternatief voor dakpannen. IKO Sales International, een bedrijf dat deze dakdichting produceert in Ham, is in Slovakije bezig met de bouw van een nieuwe fabriek om de expansie van de Oost-Europese markt op te vangen. "In de zomer van 2011 moet onze nieuwe vestiging operationeel zijn," zegt marketingmanager Irid De Gheselle. "Het gaat om een volledig nieuwe plant, waarin ook een trainingscentrum voor dakdekkers zal ondergebracht worden."
IKO heeft geenszins de bedoeling om de capaciteit in Ham af te bouwen ten voordele van Slovakije. "We gaan immers ook andere regio's intensiever bewerken, zoals Afrika. De eerste contacten verlopen vrij goed, in Nigeria doen we nu al goede zaken."

Europees voorbeeld talenkennis
De sterke export van het Hamse bedrijf (95%) maakt een goede talenkennis noodzakelijk. De Europese Commissie heeft IKO op dit vlak tot voorbeeld gesteld om het belang van talenkennis te onderstrepen. "Onze website (www.iko.be) is bijvoorbeeld in 16 talen beschikbaar, onze documentatie zelfs in 20," zegt Irid De Gheselle nog. "We trekken ook telkens lokale mensen aan voor onze buitenlandse vestigingen, wat men 'glocal' HR-beleid noemt. Die inspanningen zijn de Europese Commissie niet ontgaan. We zijn fier om als case study te mogen dienen als Europa een betere talenkennis gaat promoten bij onderwijsinstellingen en bedrijven."