Nieuws Limburg Impulsen gevraagd voor levensbelangrijke sector

Impulsen gevraagd voor levensbelangrijke sector

Impulsen gevraagd voor levensbelangrijke sector

Het Limburgse Agro Platform, afgekort als LAP, heeft een ambitieus actieplan opgesteld om de toekomst van de agro-ondernemers extra kansen te geven. De land- en tuinbouw wil via innovatie, digitalisering en duurzaamheid op dezelfde ondersteuning kunnen rekenen als andere economische sectoren in Limburg. Gedeputeerde van Landbouw Inge Moors zoekt medestanders om het plan tot uitvoering te brengen.

Het Limburgse Agro Platform bestaat uit een 40-tal vertegenwoordigers van onderzoekinstellingen, landbouwers, afgevaardigden van de industrie, hogescholen enzovoort. Ze gaan het engagement aan om de Limburgse land- en tuinbouw klaar te maken voor de toekomst. Dit kan door de concurrentiekracht te verhogen. Hoe dit concreet kan gebeuren, is na maanden van studiewerk vastgelegd in een tussentijds rapport dat 12 concrete actiepunten bevat, verdeeld over 3 thema’s: professionalisering, innovatie en duurzaamheid (door de droogte).

Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw, legt uit: “Om te professionaliseren is er bijvoorbeeld nood aan bijscholing van reeds actieve land -en/of tuinbouwers, maar ook aan een gedegen basisopleiding voor nieuwkomers in het beroep. Hiervoor moet de samenwerking met het onderwijs geïntensifieerd worden, denk aan stages, duaal leren, nieuwe opleidingen, enzovoort. Een tweede aandachtspunt is innovatie, bijvoorbeeld om het milieu minder te belasten, robotisering door te voeren of nieuwe teelten uit te vinden. Tot slot vragen we oplossingen om het probleem van de droogte aan te pakken, zoals het hergebruik van water stimuleren, mijnwater op te pompen, enzovoort.”

De voorgestelde projecten worden nu verder uitgewerkt. “Met de 12 actiepunten die het LAP formuleerde, hebben we de handvaten om de Limburgse land- en tuinbouw ‘futureproof’ te maken”, zegt LAP-voorzitter Peter Bruggen. “Het is nu de uitdaging om deze voorstellen concreet gestalte te geven.”

Inge Moors heeft alvast haar collega Tom Vandeput voor de kar gespannen om in het kader van diens actieplan SALK Turbo, de ondernemers in de land- en tuinbouw niet over het hoofd te zien. “Thema’s als innovatie, digitalisering en duurzaamheid zijn cruciaal in alle economische sectoren, ook in de land- en tuinbouw”, weet Tom Vandeput. “We willen graag bekijken op welke manier we de agro-ondernemers een duw in de rug kunnen geven.”

Reageer op dit bericht

Gerelateerde berichten

Bilzen, Hamont-Achel
Bilzen

Palmaers palmt Noord-Limburg in

De gekende groep voor werkmaterialen Palmaers heeft een participatie van 50% genomen in doe-het-zelfzaak Kluspunt in Hamont-Achel. Er werd meteen… Lees meer

Meest gelezen in deze regio

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.