In de reeks innovatiehelden: Veronique Houben (Airdeck)

Het Hasseltse Airdeck Building Concepts verkoopt lichtgewicht betonnen draagvloeren voor de utiliteitsbouw.

Veronique HoubenVeronique Houben, Business Development Manager: Airdeck is een prefab lichtgewicht breedplaat vloer waar machinaal holle boxen uit gerecycleerd polypropyleen op worden gezet. Met die boxen vormen we een honinggraatstructuur op onze vloerplaat en dat heeft niets dan voordelen. Niet alleen besparen we materiaal en werken we duurzamer. Ook kunnen we gebouwen maken zonder  draagbalken met grote overspanningen tussen de kolommen. Zo krijg je flexibelere gebouwen die in de toekomst makkelijker aangepast kunnen worden. Bovendien kunnen de leidingen voor klimatisering in de vloerplaat geïntegreerd worden waardoor je met hele lage watertemperaturen - en dus een heel laag energieverbruik - het gebouw kan klimatiseren.

Er zijn alternatieven voor lichtgewicht vloeren op de markt en ook wij hebben eerst geëxperimenteerd met een ander systeem. Uiteindelijk kwamen onze eigen collega’s op het idee om een emmer om te draaien en die in de vloerplaat te storten. Na heel wat onderzoek en aanpassingen hebben we de juiste vorm en sterkte gevonden voor onze boxen. Zelfs zeer zwaar beladen bouwvakkers kunnen daar nu makkelijk en veilig over lopen. Bovendien kunnen we de boxen ook geautomatiseerd prefabriceren en kunnen ze genest worden voor het transport.

Het vergt tijd om een innovatief product aan je klanten verkocht te krijgen. De bouwsector is een heel traditionele sector waar mensen in vaste patronen blijven denken. Daarom hebben we een patent op ons product genomen.  Nu kunnen we de komende 20 jaar ons product promoten zonder teveel concurrentie van andere partijen te moeten vrezen.

Door de ontwikkeling van Airdeck zijn wij in een heel ander segment van de bouwsector terecht gekomen. Wij hebben een nieuwe doelgroep kunnen aanspreken en hebben ook een mooi verhaal om te vertellen aan de buitenwereld. Bovendien zijn we nu ook internationaal aan de slag. Innoveren zorgt ook voor een nieuwe dimensie en onze mensen zijn echt wel fier op ons product. Innovatie is bij ons in het hele bedrijf doorgetrokken. Iedereen denkt altijd na over hoe we dingen efficiënter kunnen doen. Goed luisteren naar wat de mensen op de werkvloer vinden van het product is dan ook een slimme tip.

Vanavond op Made in Limburg TV: een uitgebreide reportage met deze Innovatieheld! Surf ook naar www.neemvoorsprong.be

Het Innovatiecentrum helpt bedrijven door hen o.a. te begeleiden bij het opstellen van een subsidiedossier. Meer weten over onze diensten? Surf naar www.innovatiecentrum.be