Nieuws Limburg In elke werkzoekende schuilt een witte raaf

In elke werkzoekende schuilt een witte raaf

In elke werkzoekende schuilt een witte raaf

Ondanks de onzekere tijden voor de bouwsector blijft het aantal openstaande vacatures zeer hoog. Daarom lanceert VDAB een nieuwe campagne. “We vragen werkgevers om zich open te stellen voor deze profielen die op het eerste zicht niet lijken te matchen met hun vacatures”, zegt Roger Evens, Provinciaal Accountmanager Hout en Bouw bij VDAB.

De meerderheid van de Limburgse bouwbedrijven vreest een gevoelige daling van de opdrachten voor de komende maanden. “Vooral in de residentiële nieuwbouw, maar ook in de renovatiemarkt wordt een stevige recessie verwacht”, zegt Roger Evens. “De stijgende prijzen, de daling van het consumentenvertrouwen en de verhoging van de rente op spaargeld zijn de voornaamste redenen.”

Openstaande vacatures

Toch blijft het aantal vacatures in de bouwsector zeer hoog. “De bouw- en houtsector zijn sectoren met de meeste knelpuntberoepen”, legt Roger Evens uit. “Denk aan wegenwerkers, metselaars, dakdekkers voor schuine daken of plaatsers van boven- en ondergrondse kabels en leidingen. Bouwbedrijven blijven dus kampen met een gebrek aan personeel. Cijfers tonen aan dat zeven op tien aannemers op dit moment vacatures hebben die niet ingevuld geraken.”

VDAB ontving afgelopen jaar bijna 25.000 vacatures van werkgevers uit de bouwsector. Eind september stonden er daarvan nog 7.753 vacatures open. “Het juiste personeel vinden wordt steeds moeilijker. De tekorten die we zien op de arbeidsmarkt zijn ook structureel”, zegt Roger Evens. “De onderliggende redenen blijven immers bestaan. Denk aan de vergrijzing: voor elke 100 mensen die op pensioen gaan, komen er slechts 82 jongeren op de arbeidsmarkt. En ook de digitalisering zorgt voor veranderende jobs. Het is belangrijk dat werkgevers ook daar rekening mee houden.”

“We kunnen de werkgever gratis helpen met het zoeken naar geschikte mensen door vacatures na te lezen, helpen met zoeken van kandidaten en door het organiseren van jobdates om het bedrijf voor te stellen aan werkzoekenden”, zegt Roger Evens. “Daarnaast helpen we je om kandidaten op te leiden op de werkvloer via IBO.”

Witte raven

Werkgevers gaan nog te vaak op zoek naar de ideale kandidaat, en missen daardoor vele potentiële werknemers. “Eind september waren er bij VDAB 183.341 werkzoekenden zonder werk ingeschreven bij VDAB”, vertelt Roger Evens. “We hebben een CV-databank waar je als werkgever gratis toegang hebt tot allerhande profielen. Niet altijd de ideale profielen, maar mits de nodige opleiding, begeleiding op de werkvloer en wederzijds respect haal je de witte raaf in elke medewerker naar boven.”

Om werkgevers te laten inzien dat er in iedereen een witte raaf schuilgaat, lanceert VDAB een campagne. Er is bovendien overheidssteun om bepaalde doelgroepen in dienst te nemen. “We vragen werkgevers om zich open te stellen voor deze profielen die op het eerste zicht niet lijken te matchen met hun vacatures”, zegt Roger Evens. “In de campagne gaan er verschillende talenten schuil onder een dierenmasker. De witte raaf moet alleen maar op de juiste plaats terechtkomen om zijn vleugels te kunnen spreiden.”

Welkom bij VDAB, de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding. VDAB is de arbeidsmarktregisseur van Vlaanderen.

Reageer op dit bericht

Onderneming

Gerelateerde berichten

Onderneming

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.