Incubatoren en brownfields worden ook ontwrichte zone

Zowat een jaar geleden werden de industriegebieden in Limburg erkend als 'ontwrichte zone', wat inhoudt dat investeringen in tewerkstelling er extra ondersteund worden. Toch waren er een aantal gebieden die hier door wettelijke beperkingen niet voor in aanmerking kwamen. Op aandringen van de Limburgse werkgeversorganisaties heeft minister van Werk en Economie Muyters nu een voorstel ingediend om de zone te verruimen.

c-mine crib"Concreet wordt de huidige steunzone uitgebreid met businesscenters, incubatoren, brownfieldprojecten en gebieden aan het water die tussen 2 ontwrichte zones liggen," zegt Johann Leten van Voka Limburg. Het gaat onder meer om BioVille in Diepenbeek, Microsoft Innovation Center Vlaanderen, C-Mine Crib (foto) en Houtparklaan in Genk, Agropolis in Kinrooi, Agora Stayen in Sint-Truiden, de Linkhoutstraat in Lummen en het Oud Gemeentehuis in Houthalen-Helchteren.

“Dankzij deze uitbreiding wordt de ontwrichte zone van Genk echt performant," aldus nog Leten. "De blijvende aandacht voor dit dossier en de grote stappen die erin genomen worden, tonen aan dat de Vlaamse Regering het belang van de ontwrichte zones duidelijk inziet. Wel blijven we ervoor pleiten dat Europa de terugwerkende kracht van de gehele maatregel rond de ontwrichte zone nog goedkeurt. Op die manier ondersteunen we niet alleen bedrijven die nu investeren in de uitgebreide ontwrichte zone, maar ook bedrijven die dat reeds gedaan hebben voor het in voege gaan van de verschillende maatregelen.”