Innovatie uit Hasselt: horeca weet nu alles over allergieën

martine schrijversTot en met 19 november vindt in Flanders Expo Gent de grote Horeca Expo 2015 plaats. Eén van primeurs waarmee uitgepakt wordt, is Foodinformation, een database die nauwkeurig bijhoudt welke ingrediënten in een gerecht zitten. Zo kan iedere horeca-uitbater op een eenvoudige manier zijn klanten informeren over de allergenen in de voeding die hij serveert. Dat is nodig, want steeds meer mensen hebben last van een voedselallergie en willen bijgevolg correcte informatie.

De toepassing werd ontwikkeld door het Hasseltse softwarehuis Quasydoc, en stadsgenoot reShuffle, een sales- en marketingbureau. "We komen hiermee tegemoet aan de Europese verplichting om alle klanten in de horeca van allergeneninfo te voorzien," zegt Johan Vandercapellen van Quasydoc. "De wet bestaat al bijna een jaar, maar is tot dusver voor de horeca-uitbaters een heel tijdrovende bezigheid," weten Vital Ulenaers en Martine Schrijvers (foto) van reShuffle. "Hij moet immers bij iedere receptuurwijziging of de inkoop van andere producten zelf zijn bestanden aanpassen, het personeel op de hoogte brengen en de klanten informeren. Met onze Foodinformation wordt de database automatisch geüpdatet en is ze gekoppeld aan een eenvoudig beheersysteem. Op die manier wordt erg veel tijd uitgespaard en is de horeca-uitbater wettelijk in orde."

De eerste reacties op Horeca Expo zijn erg positief. Het product zal nationaal, mogelijk zelfs internationaal uitgerold worden.