Investering van 15 miljoen in nieuw hotel en wellnesscentrum

De nv Colen, een vennootschap rond architect Alfredo De Gregorio, gaat 15 miljoen euro investeren om de Abdij van Colen in Borgloon om te toveren tot een chique hotel met medische wellnessfaciliteiten.

Het was in 2020 dat de zusters-cisterciënzerinnen hun klooster Mariënlof verkochten aan de nv Colen van Alfredo De Gregorio en Jean-Paul Coenen. De bekende architect heeft sindsdien de tijd genomen om de herbestemming van het erfgoed uit te dokteren. De keuze is gevallen op een relaxhotel, zowel voor kortverblijf als voor quasi permanente residenten. Ze zullen gebruik kunnen maken van medische faciliteiten, verzorgd door dokters, ostheopaten en fitness-coaches, maar ook puur voor de ontspanning naar de Abdij van Colen, ook bekend als Mariënlof, kunnen afzakken.

Het hotel wordt voorzien van ruimtes die kunnen dienen voor rustige events, lokale ambachten, een bakkerij, winkeltje en een bistro. Bedoeling is om groepen aan te trekken voor lezingen, brainstormsessies voor bedrijfsmensen en zacht-muzikale optredens. Of om een hapje te eten en lokale streekproducten mee te nemen.

De eerste bouwvergunning is inmiddels aangevraagd en zonder bezwaarschriften naar het Loonse schepencollege gestuurd. Er wordt dus geen tegenkanting verwacht. Ook Vlaams minister van Erfgoed, Matthias Diependaele, schaart zich achter de plannen, zo liet hij zaterdag weten na een werkbezoek aan de Abdij van Colen.