Bart Francis Jacobs Transport kopie

Jacobs hakt 2 bedrijven doormidden

Jacobs Transport en Jacobs Autocars, de 2 zusterondernemingen uit Genk, gaan elk hun eigen weg. Het transportbedrijf verlaat de huidige site aan de Zuiderring en heeft 4,2 hectare grond gekocht op het voormalige Ford-terrein om zich daar tegen 2025 te vestigen.

Het is eruit: Bart Tilmans en Francis Paulussen, de twee partners van Jacobs Transport zijn gescheiden. Administratief al in januari en fysiek vanaf 2025. “Van ruzie of onenigheid is geen sprake”, zeggen Francis Paulussen beheerder van Jacobs Autocars en Bart Tilmans die zich als CEO om Jacobs Transport bekommert. “Het is een pure zakelijke beslissing. Jacobs bestond uit twee vennootschappen: Transport en Autocars. Ik had aandelen in de vennootschap van Bart en omgekeerd. Doordat de zaken wat door elkaar liepen, hebben we gemerkt dat dit voor vertragingen kon zorgen. Het is niet altijd gemakkelijk om keuzes van je zakenpartner juist in te schatten. Toch moesten we hiervoor dikwijls terugvallen op elkaar. Daarom hebben we besloten om elk onze eigen weg te gaan. Al vier jaar denken we hier aan. We hebben gebruik gemaakt van de coronacrisis om er ook concreet werk van te maken. We blijven in ieder geval elkaar steunen in wat we doen.”

Groeiperspectieven
Bart Tilmans heeft inmiddels aan de Mondeolaan op de oude Ford-site 4,2 hectare grond gekocht om er zich met Jacobs Transport te vestigen. “We hebben er de mogelijkheid om er 30.000 vierkante meter te bebouwen”, zegt Tilmans. “Daar zullen we ons nieuw hoofdkantoor en later warehouse voor logistieke doeleinden op poten zetten. We hebben ook plaats om ook nadien verder uit te breiden. We schatten dat we tegen 2025 kunnen verhuizen. Tot dan blijven we op de site aan de Zuiderring.”

Dat betekent meteen ook dat er daar heel wat ruimte vrijkomt. “Dat geeft ook ons meer groeiperspectieven”, gaat Paulussen van Jacobs Autocars verder. “De sector van het busvervoer bevindt zich in een volledige transformatie. Daar gaan we ons ten volle op voorbereiden. De keuze om apart te gaan heeft geen enkel gevolg voor onze werknemers en klanten.”

Jacobs Autocars telt 30 werknemers en een jaaromzet van 6 miljoen euro. Voor Jacobs Transport werken 100 mensen en schommelt de jaaromzet rond de 15 miljoen euro. Jacobs Transport werd 90 jaar geleden opgericht door Albert Jacobs. Het bedrijf verhuisde in de jaren zeventig naar de Zuiderring in Genk-Zuid waar zo’n twintig jaar geleden Bart Tilmans en Francis Paulussen, die toen al de dagelijkse leiding hadden, de zaak over van de drie zonen van Albert. Tien jaar geleden liet het duo er een complete nieuwbouw neerpoten.