secury360

Jacobs kent verschil tussen inbreker en uw hond

Secury360, het bedrijf van Frederick Jacobs, is uitgeroepen tot Limburgse Start-up van het Jaar. De jury is onder de indruk van de innovatieve technologie waarmee het alarmsysteem van Secury360 een loos alarm kan onderscheiden van een echte inbraakpoging. Artificiële intelligentie helpt daarbij een handje.

Het is Limburg Start-Up (LSU), de start-upcommunity van investeringsmaatschappij LRM, die in het kader van de prijs voor dé Limburgse Ondernemer van het Jaar, een startend bedrijf met enorm veel potentieel in de kijker plaatst. Voor de editie 2023 werd gezocht naar een geknipte opvolger voor het bedrijf Optiflux.

Na een lange voorronde kreeg de jury de dossiers van de 4 overgebleven finalisten voorgeschoteld. Hyperfox, MyCellhub, Soccer Improved en Secury360 mochten hun beste beentje voorzetten om professor Pieter Vandekerkhof (UHasselt), Marc Beenders (LRM-LSU), Bieke Vangorp (Fibricheck) en Kristof Cox (Deloitte) te overtuigen.

“Het waren ook dit jaar vier sterke kandidaten”, aldus Marc Beenders van LSU. “Maar na goed overleg wist Secury360 de jury het meest te overtuigen. Deze start-up onderscheidt zich als een ware pionier in innovatie in de markt van alarmsystemen. Zaakvoerder Frederick Jacobs combineert een goede visie, laat zich omringen door ervaren ondernemers en kiest de weg van internationalisering. Hun reis getuigt van creativiteit, doorzettingsvermogen en het vermogen om uitdagingen te transformeren in kansen.”

Loos alarm
Frederick Jacobs, die meer dan vijftien jaar ervaring als distributeur van beveiligingsoplossingen kan voorleggen, richtte Secury360 op in 2019. Goed wetende waar de problemen in de sector zich situeren en wat de noden van de klanten zijn, ging hij op zoek een alarmsysteem dat een vals alarm kan onderscheiden van een echte inbraakpoging. “De camerasystemen die doorgaans worden geïnstalleerd, hebben één groot nadeel: in ruim 95 procent van de gevallen is het loos alarm. Want het alarm gaat ook af als een kat of een hond voor de camera loopt. Klassieke systemen moeten vaak gekalibreerd worden, wat erg tijdrovend is. Ze vereisen bovendien regelmatig manuele updates, terwijl artificiële intelligentie niet altijd de specialiteit is van grote camerafabrikanten. Ons systeem maakt het mogelijk om inbrekers te detecteren aan de buitenkant van een pand, in tegenstelling tot systemen die alleen detecteren na de inbraak.”

Het geheim van Secury360 zit in een zelf ontwikkelde box, die aan een (bestaand of nieuw) camerasysteem kan gekoppeld worden. Op basis van artificiële intelligentie openen zich diverse mogelijkheden om met een veel grotere nauwkeurigheid en gebruiksgemak een pand te beveiligen.

1.000 klanten
De box van het Zonhovense bedrijf heeft alle testfases doorlopen en wordt nu met groot enthousiasme onthaald bij binnen- en buitenlandse installateurs van beveiligingssystemen. Ook investeerders zijn overtuigd, wat mocht blijken in een eerste kapitaalronde om de groei te versnellen. Intussen heeft Secury360 al meer dan 1.000 klanten op de referentielijst, waarvan 55% kmo's, 25% particulieren en 20% bouwwerven. Intussen werkt Frederick Jacobs verder aan de verfijning van de technologie. "Ik droom van een lerend systeem dat een maand lang alle normale bewegingen rond een gebouw analyseert vooraleer het operationeel wordt”, legt hij uit. “Vervolgens kan het autonoom, met grote nauwkeurigheid, de echte alarmsignalen onderscheiden van de valse."

In 2022 werd een tweede kapitaalronde succesvol afgerond, die onder meer diende voor de uitbreiding van het verkoopteam en de uitbouw van een internationaal distributienetwerk.“Tegen 2026 willen we de kaap van 30.000 geïnstalleerde camera’s ronden", besluit Frederick Jacobs ambitieus.