Jagers op illegale software zijn “wolven in schapenvacht”

Voka Limburg raadt de Limburgse bedrijven aan om heel voorzichtig te zijn met Business Software Alliance (BSA), de organisatie die in naam van grote IT-bedrijven als Microsoft, Apple of Adobe, bij ondernemingen speurt naar illegale software.

software piraterij 2"Door met een dreigende ondertoon Limburgse bedrijfsleiders te benaderen, probeert de BSA om angst te zaaien," zegt Johann Leten, gedelegeerd bestuurder van Voka Limburg. "Ze doen dat door een brief te sturen, waarin staat dat het bedrijf in kwestie over een 'risicoprofiel' beschikt en daarom de gegevens over de software moet doorgeven. Wij vermoeden echter dat de BSA alleen bedrijven aanschrijft waar ze geen of heel weinig gegevens van hebben, en zo willen proberen om informatie los te weken."

"De BSA heeft al verschillende keren geprobeerd toegang te verschaffen tot ondernemingen via een éénzijdige procedure," aldus nog Leten. "Daarbij wilden beslag laten leggen en zelfs hardware verzegelen, nog voor er bewijzen van illegale praktijken zijn. We raden onze leden dan ook aan om steeds behoedzaam om te gaan met deze controles én de BSA alleen binnen te laten indien ze vergezeld zijn van een gerechtsdeurwaarde. We willen onze leden dan ook waarschuwen voor deze wolf in schapenvacht.”