Jan Jambon in Dubai fietsen met Toster (Foto: FIT)

Jambon fietst in Dubai door Limburgs water

(van onze verslaggever ter plaatse)

Vlaams minister-president Jan Jambon heeft dinsdag de wereldexpo in Dubai bezocht. In het Belgisch paviljoen kroop hij op de fiets om virtueel door het Limburgse water te fietsen. De software voor deze applicatie werd speciaal op maat gemaakt door het Genkse bedrijf Toster.

Genkenaar Jan Jambon voelde zich meteen thuis op de wereldtentoonstelling toen hij met de software van Toster doorheen het meest bekende fietspad van Limburg mocht fietsen. Moest dat parcours de gebruikers niet bevallen, kan je ermee ook stukken van de Ronde van Vlaanderen fietsen.

De toepassing op de Expo 2020 is een manier waarop ons land de knowhow rond digitale technologie en het toerisme in de kijker wil plaatsen. Er staat in het Belgisch paviljoen dan ook een speciale beursstand rond fietsinnovaties opgesteld. De virtuele toepassing moet zorgen voor extra beleving.

“Omdat we al eerder fietsapplicaties in virtual reality hebben gemaakt, kregen we de vraag iets te ontwikkelen voor de wereldtentoonstelling”, zegt Jos Claesen van Toster Software. “We zijn trots dat we onder grote tijdsdruk een combinatie van technologie hebben kunnen aanleveren waardoor je doorheen verschillende plekken van Vlaanderen kan fietsen. Meer nog, we hebben een stukje Limburg mee naar Dubai gestuurd en het bekende ‘fietsen door het water’ geïntegreerd. Dat laatste was technisch een hele uitdaging."

Toster wil op deze weg verdergaan. "We bekijken momenteel de mogelijkheid om ook andere bekende Limburgse fietspaden zoals ‘fietsen door de bomen’ of ‘fietsen door de heide’ beschikbaar te maken met een VR-bril of op je smartphone", zegt vennoot Jasper Olaerts. "En wie weet opent de expo in Dubai de deuren naar nog veel verdere bestemmingen...."