familielicata

Jarig Licata heft glas op Invitito

Licata Vini, de gekende wijnhandelaar uit Diepenbeek, viert feest. Het is immers precies 40 jaar geleden dat Calogero Licata zijn business opstartte. De klanten genieten mee van de verjaardag, te beginnen met de Voka Invitito, waar Licata voor het eerst de wijnbar voor zijn rekening neemt en zo'n 3.000 aanwezige bedrijfsleiders en managers van de producten laat proeven.

We schrijven 1979: een tijdperk waarin Italiaanse wijnen nog exotisch waren en 99% van alle wijn in Belgische restaurants en winkels uit Frankrijk kwam. Calogero Licata was vastberaden om zijn missie te voltooien: de Lage Landen Italiaanse kwaliteitswijn leren drinken. Met succes. Stap voor stap liet hij restauranthouders en wijnliefhebbers kennismaken met inmiddels wereldberoemde topwijnen uit o.a. Toscane en Piemonte. In 1995 kwam ook Calogero’s zoon Laurent mee in de zaak. Gepassioneerd door moderne technologieën wist hij al snel zijn vader te overtuigen om op de digitale trein te springen. Als allereerste wijninvoerder in België beschikte Licata Vini over een website, webshop en eigen Facebookpagina. Intussen 25 jaar later passeert meer dan 35% van de particuliere aankopen via de webshop.

Vandaag telt Licata Vini meer dan 700 actieve horecaklanten, van pizzeria's tot de absolute topgastronomie. "We zijn exclusief verdeler in België (en soms ook Nederland) van zo’n 105 vermaarde domeinen uit alle 20 wijnregio’s in Italië", vertelt Marketing Manager Jurgen Ramaekers. "We zijn mee met de moderne technologie en staan organisatorisch sterk. Met Peter Manet als extern bestuurder werd de interne structuur klaargestoomd voor de toekomst. Een ervaren managementteam van 4 medewerkers zorgt er vandaag voor dat de verantwoordelijkheden voor sales, marketing, logistiek en ict grotendeels uit handen van de zaakvoerders worden genomen. Calogero Licata krijgt zo alle ruimte om zijn belangrijke persoonlijke netwerk te onderhouden en Laurent kan zich volledig toeleggen op de verdere strategische ontwikkeling van het bedrijf."