Tekenmoment simAps-ABN

Jo en Rosaline investeren in opsporing van ziektes

De Limburgse ondernemingen ABN Cleanroom Technology en Simabs slaan de handen in elkaar om samen grote stappen te zetten binnen de sector van de life sciences. Jo Nelissen en Rosaline Wijnen van ABN Cleanroom Technology tekenden in op de recente kapitaalverhoging van Siambs, en leveren weldra een ultramoderne cleanroom aan de start-up op de Bioville Health Campus.

Eind september kondigde Simabs nog een succesvolle kapitaalsverhoging van 1 miljoen euro aan, een belangrijke mijlpaal sinds de oprichting van het bedrijf in 2019. Een aanzienlijk deel van deze financieringsronde werd bijgedragen door ABN Cleanroom, onder leiding van Jo Nelissen en Rosaline Wijnen. Deze nieuwe financiële injectie zal worden gebruikt voor het opzetten van een GMP-faciliteit, waardoor de weg wordt vrijgemaakt voor de productie van antilichamen op maat voor menselijke toepassingen.Die kunnen worden ingezet in de bestrijding van specifieke ziektes, zoals kanker.

Momenteel produceert Simabs haar antilichamen nog in één van de labo's van Bioville, maar begin 2024 zal ABN Cleanroom Technology hen voorzien van een tijdelijke outdoor cleanroomfaciliteit, waarin de antilichamen aangemaakt kunnen worden.

ABN wil nog meer cleanrooms voorzien voor startende bedrijven. Daarvoor werd een interessante financiering uitgewerkt. "We hebben een model uitgedokterd waarbij we een gecertificeerde cleanroomfaciliteit kunnen bouwen die volledig aansluit op het specifieke productieproces", aldus Rosaline Wijnen. “Het gaat om een prestatiegerichte aanpak, waarbij de klant alleen betaalt voor het gebruik van een cleanroom. Bovendien wordt de initiële investeringskost drastisch verlaagd, waardoor ook start-ups van onze cleanrooms gebruik kunnen maken." Bij Simabs wordt het model in de praktijk gebracht, zodat andere start-ups spoedig kunnen volgen.