johan-haagdorens-full-1

Johan Haagdorens, Koba Vision: ”Bereid je innovatietraject goed voor”

Koba Vision uit Leopoldsburg vervaardigt hulpmiddelen voor blinden en slechtzienden. Zaakvoerder Johan Haagdorens, ingenieur van opleiding, bedacht en ontwierp de voorleesloep.

Johan Haagdorens: “De voorleesloep is ontstaan vanuit een eigen behoefte. Al meer dan 20 jaar ben ik slechtziend en lezen werd voor mij steeds moeilijker. Zelfs met een klassieke leesloep, die teksten vergroot op een scherm, was lezen een erg vermoeiend en tijdrovend klusje geworden dat je maar een minuut of 10 kan volhouden. Om 1 krant te lezen, had ik meerdere dagen nodig!

Daarom ging ik op zoek naar een eenvoudig, laagdrempelig, visueel hulpmiddel. Dat werd uiteindelijk de Vocatex, een voorleesloep die spraaktechnologie en vergrotingstechnologie combineert. Je kan er teksten mee selecteren die vergroot worden op een beeldscherm en die tegelijkertijd ook worden voorgelezen door de computer. Dankzij dit toestel kunnen slechtzienden opnieuw langere teksten lezen en hebben velen weer plezier gevonden in het lezen.

onze resultaten liggen 3 x hoger dan verwacht en onze omzet is bijna verdubbeld

Het bedenken en uitwerken van dit concept nam vele jaren in beslag waarbij het Innovatiecentrum Limburg voor mij een klankbord vormde. Vooral hun kritisch meedenken over en hun geloof in mijn product maakte voor mij echt wel een verschil. En onze innovatie-inspanningen loonden de moeite: onze resultaten liggen 3 x hoger dan verwacht en onze omzet is bijna verdubbeld. Een fantastisch resultaat, maar het heeft ook de nodige problemen opgeleverd. De organisatie van ons bedrijf was niet voorbereid op de productie van zo’n grote hoeveelheden en sommige leveringstermijnen liepen te hoog op. Ook onze verkoopsorganisatie moest worden uitgebreid. Daarom hebben we een nieuwe organisatiestructuur op poten gezet.

Mijn gouden tip voor bedrijven die willen innoveren, is dan ook simpel: bereid je innovatietraject goed voor. Stel een goed plan op en ga te rade bij anderen, zoals het IWT en Innovatiecentrum Limburg. Zij hebben ons begeleid bij het opstellen van ons subsidiedossier en gaven ons belangrijke informatie en steun bij het aanvragen van een patent. Want we zijn er van overtuigd dat onze technologie de technologie van de toekomst zal zijn.”
Johan Haagdorens Koba Vision

[Ingezonden mededeling, geplaatst onder verantwoordelijkheid van Innovatiecentrum Limburg]