Decathlon Willebroek vakbondsactie Foto: Joris Herregods

Joke blijft dé man: ACV Limburg behoudt absolute meerderheid

Bij de sociale verkiezingen in de Limburgse bedrijven, heeft de christelijke vakbond ACV opnieuw veruit het meeste sympathisanten overtuigd. Hun absolute meerderheid staat desondanks steeds meer onder druk. Grootste stijger in de voorbije verkiezingen is het socialistische ABVV.

Van 13 tot 26 mei werden in 496 Limburgse bedrijven, organisaties en instellingen sociale verkiezingen georganiseerd. De nationale resultaten werden vorige week al bekendgemaakt, met het ACV opnieuw als de grootste. Dat is ook het geval in Limburg. Het ACV, onder aanvoering van Joke Man, behaalt 60,2 procent van de mandaten in de preventiecomités en 58,3 procent van de mandaten in de ondernemingsraden, iets minder dan bij de vorige verkiezingen in 2020 (respectievelijk 61,3 en 59,7 procent).

Het ABVV volgt op grote afstand, met 33,1 procent van de zetels in de comités en 34,3 procent in de ondernemingsraden, maar gaat er wel op vooruit (31,6 en 32,1 procent in 2020). Het ACLVB, tot slot, blijft ongeveer status quo, met 6,7 procent van de mandaten in de comités en 7,1 in de ondernemingsraden.

De 3 vakbonden zijn redelijk tevreden met deze scores, zoals blijkt uit het volledige verslag in Het Belang van Limburg.