Jong energiebedrijf legt verbruiksgeheimen bloot

gasfactuur

“Weet u precies hoeveel energie u verbruikt? En is dat nu veel of weinig vergeleken met andere personen, gezinnen of organisaties in ongeveer dezelfde omstandigheden? Of zou u willen weten hoeveel de isolatie van de spouwmuur nu precies aan energiebesparing heeft opgeleverd? EnergieID, een jong bedrijf uit Heusden-Zolder, heeft om het antwoord op al die vragen te weten, een website en een app gemaakt. Bovendien helemaal gratis te gebruiken... "Het enige wat u moet doen, is iedere maand de tellers van uw woning noteren," zegt zaakvoerder Vincent Dierickx (37). "Eén vaststelling kunnen we nu al voorspellen: u gaat verschieten van uw eindafrekening voor gas dit jaar..."

Vijf jaar heeft EnergieID gewerkt aan deze toepassing. “Het is begonnen met de vaststelling dat mijn vrienden en kennissen niet eens wisten hoeveel ze aan elektriciteit, gas, stookolie, pellets of brandstof voor de wagen verbruiken,” aldus Vincent Dierickx. Daarom richtte hij samen met softwarearchitect Diedrik Kuypers EnergieID op. De jonge Genkenaar Jan Pecinovsky (24) vervoegde recent het team. “Ons model rekent het verbruik uit en houdt bovendien rekening met de weersomstandigheden," zegt hij. "Daardoor kunnen we correcte vergelijkingen maken."

“Wat we nu al kunnen vaststellen is dat vele mensen gaan verschieten van de eindafrekening van hun gasfactuur. Dat komt omdat 2014 een erg zacht jaar was. Dit jaar zal er een pak meer gas verbruikt zijn.” Het model van EnergieID gaat ook op voor stookolie, maar dan moet er wel een debietmeter worden geïnstalleerd. Het systeem wordt nog geperfectioneerd. “In de toekomst gaan we een standaard voor 'smartmeters' ontwikkelen, zodat de meterstanden automatisch worden opgeladen. Dan zullen we nog meer gedetailleerd kunnen werken,” zegt Jan Pecinovsky.