interform

Jumbo botst met buurtbewoners, X-Market begint in Genk

Nu de derde aanvraag voor een omgevingsvergunning voor Jumbo aan de Hasseltweg werd vernietigd, heeft de supermarktketen een nieuwe aanvraag ingediend. Intussen wordt het gebouw van Interform, waar Jumbo zou komen, tijdelijk verhuurd. X-Market blijft kandidaat, nadat een eerdere vestigingsaanvraag werd geweigerd omdat er mogelijk illegalen tewerkgesteld waren.

Het lijkt voor de Nederlandse supermarktketen Jumbo een hele saga te worden. Buurtbewoners verzetten zich tegen de komst van Jumbo omdat ze heel wat overlast vrezen. De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft de derde aanvraag van augustus vorig jaar intussen vernietigd. Maar de strijd is nog niet gestreden, want Jumbo kan nog in Cassatie gaan. Al wacht de keten daar niet op en diende hij meteen een nieuwe aanvraag in. “Dat kan”, zegt schepen van Economie en Ruimte, Toon Vandeurzen (CD&V). “Die twee dossiers lopen gelijktijdig. Er kunnen in de nieuwe aanvraag aanpassingen uitgevoerd zijn die tegemoetkomen aan de verwachtingen van de buurt. Wij hebben als stad alleszins groen licht gegeven. Het ligt nu bij de provincie om er verder over te oordelen.”

X-Market
Jumbo wil graag zijn supermarkt optrekken aan Interform, de voormalige meubelwinkel aan de Hasseltweg. De projectontwikkelaar die het gebouw kocht, ziet door de hele heisa de opbrengst van het project zienderogen slinken en besliste dan ook het gebouw tijdelijk te verhuren. In december van vorig jaar wilde de retail- en discountbazaar X-Market er van start gaan. Maar dat idee moest de uitbater al snel opbergen nadat tijdens een inspectiecontrole zes mensen werden aangetroffen van wie er een vermoeden was dat ze er illegaal verbleven. Burgemeester Wim Dries (CD&V) had naar aanleiding daarvan beslist dat de zaak drie maanden lang niet open mocht. Dus stak de projectontwikkelaar opnieuw een ‘Te huur’-bord in de grond.

Gebouw delen
Inmiddels zijn de drie maanden bijna om en ziet het er naar uit dat X-Market alsnog van start kan gaan. “Inmiddels is alles in orde gebracht waardoor de burgemeester de sluiting kan opheffen”, gaat Vandeurzen verder. Wel zal X-Market het gebouw moeten delen met interieurwinkel Verberckmoes die er ook tijdelijk in wordt gehuisvest.