Nieuws Limburg Stories “Kameraad kwam handje helpen en plots waren we een start-up”
Limburg

“Kameraad kwam handje helpen en plots waren we een start-up”

Met 14 zijn ze intussen al: het team van IT-dienstverlener Alpine Digital uit Hasselt. Wat zowat 3 jaar geleden begon als een uit de hand gelopen hobbyproject, is vandaag een volwaardige kmo met stevige groei-ambities. “We willen op termijn naar 20 of 25 mensen, op voorwaarde dat onze collega’s geen nummers worden en een pintje drinken met ‘de baas’ erbij nog heel normaal blijft”, zeggen zaakvoerders Gert Pellens en Niek Vandael.

Niek Vandael en Gert Pellens werkten allebei in loondienst toen er zich opportuniteiten openden om een eigen zaak te starten. “Ik was freelancer in bijberoep en omdat ik het niet gedaan kreeg, vroeg ik aan mijn kameraad Niek om een handje te helpen”, vertelt Gert Pellens. “Al heel snel bleek dat wij elkaar perfect aanvulden. De ene kon zorgen dat onze web-apps perfect technisch werkten, de andere deed het er goed uitzien. Zo werd Alpine Digital 3 jaar geleden een feit. Onze diensten werden gewaardeerd, en al snel was er extra mankracht nodig om ook grotere projecten aan te kunnen. We hebben in de beginfase direct 2 extra mensen aangeworven. Een berekend risico, maar wel een goede motivator om er meteen stevig in te vliegen.”

Pijnpunten
Alpine Digital is begonnen in IT-consultancy, bijvoorbeeld om bestaande softwarepakketten van klanten te laten communiceren met andere of nieuwe toepassingen. De consultants uit Hasselt leveren ook inzichten in data en geven advies over de vereenvoudiging van processen. “Maar al heel snel zijn we doorgegroeid naar 3 pijlers”, aldus nog Gert. “We hebben -zoals vele start-ups- in onze prille ontwikkeling de vraag van onze klanten gevolgd. Zo werden we gecontacteerd door kmo’s die problemen ondervonden met hun digitale transformatie. Door hen te gaan helpen hebben we op dat vlak een belangrijke expertise opgebouwd. We gaan eerst na wat de pijnpunten zijn, maken vervolgens een analyse en werken een oplossing op maat uit. Het prototype bewijst aan de klant dat ons voorstel werkt, waarna de volledige implementatie volgt. De ontwikkeling van software op maat is zo onze tweede poot geworden.”

“Iedereen is hier jonger dan 35. Als het werk niet plezant is, gaan ze zeker weg. Dat is hier gelukkig niet het geval.”

Als derde afdeling bouwt Alpine Digital websites en apps. “Meestal in opdracht van grote agencies die zelf niet de technische expertise in huis hebben om hun fraai ogend product ook inhoudelijk aan alle vereisten te laten voldoen”, stelt de zaakvoerder. “Er is een grote vertrouwensband, waarbij we zelf de contacten met de eindklant onderhouden. Een mooie wisselwerking.”

Veel vrijheid
Niek Vandael en Gert Pellens hebben een goed zicht op de toekomst. “We groeien ongeveer dubbel zo snel als ons businessplan, en daar zijn we blij mee. Het heeft ervoor gezorgd dat we van de Corda Campus naar ons nieuw gebouw in de Walenstraat zijn verhuisd. Het is zeker een ambitie nog verder uit te breiden. Java-developers zijn bijvoorbeeld van harte welkom. Toch lijkt ons een personeelsaantal van 20 tot 25 mensen de limiet. We merken dat onze medewerkers hier graag zijn omwille van de familiale, informele sfeer. Er wordt ’s middags al eens een broodje gegeten met het team, en op vrijdag drinken we samen een goeie pint. Dat moet kunnen. We geven veel vrijheid en hanteren een vlakke structuur. Dat is de werksfeer waar jongeren voor kiezen. Van zodra onze mensen het gevoel hebben dat ze een nummer zijn, gaan ze andere oorden opzoeken. En dan valt onze filosofie in duigen. We willen graag in elk van onze 3 takken een goed geolied team op de rails zetten, dat op eigen kracht het hoge kwaliteitsniveau aflevert dat we steeds nastreven. Hard werken en toch elke dag genieten van de job: daar gaan we voor!