Kandidaat-kopers Echo zien personeelsbestand gehalveeerd

Bij de noodlijdende fabrikant van betonnen welfsels Echo nv in Houthalen-Helchteren verdwijnen 130 jobs. Dat werd zopas bekendgemaakt op een bijzondere ondernemingsraad. De beslissing moet de weg vrijmaken voor een kandidaat-overnemer die zich heeft gemeld.

De vakbonden bij Echo kregen donderdagnamiddag het nieuws over het collectief ontslag voor 95 arbeiders en 35 bedienden. Echo was één van de boegbeelden in de lokale economie, en al vele jaren stevig verankerd tot een groep met 620 medewerkers. Zware investeringen net voor de crisis en de algemene economische malaise hebben in april jongstleden geleid tot de bescherming in het kader van de Wet op de Continuïteit van de Onderneming (WCO).

Intussen werd in oktober dochterbedrijf Echo Engineering verkocht aan Progress Holding Group en werd er een principe-akkoord gesloten over de verkoop van Echolux en Echo France. Ook voor andere vestigingen van de Echo Groep lopen er gesprekken met industriële partners. Zo werd er donderdag een intentieverklaring getekend met een kandidaat-koper van Echo NV (vestiging Echo Houthalen en Echo Genk) en Frederickx BVBA. De kandidaat-kopers zijn Patrick Bynens en Gert Van Cauwenbergh. Beiden zijn geen onbekenden voor de markt en hebben ruime ervaring in de sector.

Intussen is wel het voornemen bekendgemaakt om over te gaan tot een mogelijke collectief ontslag bij Echo NV. Concreet heeft de directie de intentie om 95 arbeiders en 35 bedienden te laten gaan. Bij Echo NV werken nog 269 medewerkers, dus moet zowat de helft eerst verdwijnen. De kandidaat-overnemers benadrukken dat het vooral een positief verhaal is, waarbij de voornaamste delen van de bedrijvengroep worden gered.