Davy Kestens

Kandidaat-overnemer verlekkerd op de hele Cake

Cake, het Hasseltse technologiebedrijf dat een app heeft ontwikkeld waarmee financiële dienstverleners en retailers hun klantenrelaties kunnen optimaliseren, wordt mogelijk verkocht. Oprichter Davy Kestens heeft een bod ontvangen voor de onderneming, die een overgedragen verlies van ruim 12 miljoen torst.

Davy Kestens lanceerde zijn financiële-technologiebedrijf drie jaar geleden als een interessant alternatief voor de klassieke bankapp. Dankzij de technologie van Cake werd het consumenten mogelijk gemaakt om al hun bankrekeningen te raadplegen in één overzichtelijke app. Door aankopen te doen via Cake konden gebruikers kortingen krijgen bij verschillende bedrijven. In ruil voor de kortingen moesten ze alleen toestaan dat de gegevens over hun aankopen, weliswaar anoniem, voor marketingdoeleinden worden verkocht aan bedrijven en organisaties.

De Cake-app bleek uiteindelijk veel minder succesvol dan gehoopt. Ook het feit dat gebruikers na 90 dagen de app telkens opnieuw aan hun bankrekening moesten koppelen, stond de groei in de weg. Voor Kestens was dat het signaal om het roer drastisch om te gooien. Hij nam afscheid van de app en bood de diensten van Cake voortaan aan retailers en banken aan. Cake vond snel een partner bij de bank Argenta. Door de technologie van Cake konden klanten van de bank aanspraak maken op cashbacks als ze aankopen deden bij deelnemende winkels. Toch kon Cake ook na de koerswijziging de verwachtingen niet inlossen en nu Argenta afhaakt, is de toekomst onzeker.

In het recente jaarverslag van de vennootschap Dino Saurus, de enige aandeelhouder van Cake, lezen we dat er op 9 juni van dit jaar een bod werd ontvangen. Wie en om hoeveel het gaat, is niet bekend. Het geboden overnamebedrag zou substantieel lager liggen dan de boekhoudkundige waarde van de aandelen. De overname zal dus, als ze doorgaat, resulteren in een significante minwaarde. Volgens De Tijd maakte Cake vorig jaar 3,3 miljoen euro verlies. Het bedrijf torst ruim 12 miljoen euro aan overgedragen verliezen.

Wat de gevolgen van de eventuele overname zijn voor de investeerders, is nog niet duidelijk. Cake haalde vorig jaar nog voor 4,6 miljoen euro vers kapitaal op bij verschillende geldschieters, waaronder het fonds van onder meer Wouter Torfs en Bart Claes, topman van de Limburgse kledingketen JBC. Daarnaast had ook een dertigtal business angels in het bedrijf geïnvesteerd. Over enkele weken komt er meer duidelijkheid over de toekomst van Cake.