Schermafbeelding 2023-09-26 om 19.14.56

KarWij is failliet: 73 mensen verliezen hun job

Het gonsde al een hele tijd van de geruchten, en nu worden ze officieel bevestigd: KarWij, de overkoepelende naam voor de hoevewinkel, bakkerij en het eetcafé van sociale onderneming De Winning, moet noodgedwongen de deuren sluiten. "De afdeling is zwaar verlieslatend en dus moeten we het faillissement aanvragen", zegt algemeen directeur Filip Vanlommel.

Sinds vorige week bleven een aantal activiteiten van De Winning gesloten omdat de financiële situatie niet langer houdbaar was. Het bestuur vergaderde toen al om een noodscenario uit te werken, waarna in de wandelgangen viel te noteren dat een faillissement onafwendbaar was. De directie kon het toen nog niet bevestigen, maar dinsdagvoormiddag kregen de 73 betrokken personeelsleden uiteindelijk wel het slechte nieuws te horen.

“Dit is een zwarte dag voor De Winning”, vertelt directeur Filip Vanlommel in Het Belang van Limburg. Volgens de directie is het stopzetten van KarWij het gevolg van een hele reeks problemen, gaande van de stijgende personeelskosten en grondstofprijzen tot de dalende afzetmarkt en subsidies. “KarWij was daardoor al een hele tijd zwaar verlieslatend”, zegt Vanlommel. "Het verderzetten was niet langer te verantwoorden."

Het plan is om 2/3 van de betrokken werknemers elders in De Winning onder te brengen. De veestapel van de boerderij zal worden verkocht. De afdeling Groendoeners, waar het merendeel van de 371 mensen tewerkgesteld is, wordt voor alle duidelijkheid niet getroffen door het faillissement.