Nieuws Limburg “Kerkhof van faillissementen ligt in najaar vol”

“Kerkhof van faillissementen ligt in najaar vol”

“Kerkhof van faillissementen ligt in najaar vol”

Als in september de mogelijkheid tot tijdelijke werkloosheid wegvalt en er opnieuw ‘volle pot’ lonen moeten uitbetaald worden, zal de lang gevreesde golf van faillissementen op gang komen. Dat voorspelt Voka Limburg aan de hand van de maandelijkse conjunctuurbarometer.

De steile klim uit het coronadal is sinds vorige maand een halt toegeroepen. De stagnatie die sindsdien is opgetreden, zal volgens Johann Leten van Voka nog aanhouden tot het einde van dit jaar. Met andere woorden: de conjuncturele ‘dzjoek’ is voorbij, maar verder doorgroeien zit er voorlopig niet in. Een aantal indicatoren zijn positief, zoals het recordaantal starters. De trend voor de export is opwaarts, wat niet kan gezegd worden van de bouw- en de automobielsector. Die zullen in de komende maanden krimpen.

Het grote zorgenkind blijft de arbeidsmarkt. “Een blijvende bottleneck die onze groei aan banden legt”, stelt Leten. “De overheid moet dringend werk maken van meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt en van het activeren van mensen die vandaag niet werken. Dat zijn er nog veel te veel, terwijl het aantal vacatures piekt als nooit voordien.” Leten voorspelt overigens dat de werkloosheid tegen het jaareinde sterk zal toenemen. “Als de tijdelijke werkloosheid verdwijnt en de herstartende bedrijven het volledige loon moeten betalen zonder dat ze al op maximale capaciteit draaien, zullen er veel van de 31.000 tijdelijke werklozen in Limburg, vaste werklozen worden.”

Als oplossing moedigt Voka Limburg investeringen van de overheid aan. “Door bijvoorbeeld infrastructuur aan te leggen, maken we eenmalige kosten die zichzelf terugverdienen”, rekent Leten. “Want mensen aan het werk zetten levert nu eenmaal meer op dan hen te subsidiëren om thuis te zitten niksen.”

Reageer op dit bericht

Reacties

Pierre V. 2021-06-23 16:34:40

Begin met EERLIJKE concurrenten te zorgen in plaats van al die klagers over te hoge werkdruk alle faciliteiten te geven van bijberoep. Jarenlang ging men de ECHTE Zelfstandige in ere herstellen. De misbruiken van het bijberoep zijn nog nooit zo groot geweest. Het maakt in vele sectoren de ECHTE Zelfstandige kapot. Schaf bijberoep AF voor min 65 jarigen die op pensioen gegaan zijn. Veelal ambtenaren die hun gans leven zich gespaard hebben...

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Sector
Onderneming
Personen

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.