Kids kruipen in huid van kraanmachinist

De zoektocht naar technisch personeel wordt ronduit problematisch. Heel wat werkgevers ervaren steeds meer problemen om geschikt personeel te vinden. Jongeren die later een technische job willen uitvoeren: het blijft zoeken als naar een speld in een hooiberg. Confederatie Bouw Limburg en PXL STEM Academy zetten dan ook de schouders onder een uniek vakantiekamp om jongeren van 7 tot 14 jaar warm te maken voor de bouwsector: Bouwrakker.

Chris Slaets, gedelegeerd bestuurder–directeur van Confederatie Bouw Limburg legt uit: “Wie het nieuws volgt, hoort wel vaker dat er een zorgwekkend tekort is aan geschikte arbeidskrachten in de bouwsector. Hier in Limburg trekken meerdere bouwbedrijven aan de alarmbel door de enorme schaarste. Om dit gat in de markt te vullen zullen we de nieuwe generatie opnieuw moeten inspireren met een passie voor de bouwberoepen. Een job in de bouw is interessant en gevarieerd. De bouw is niet langer enkel de sector van baksteen, cement en hard labeur. De bouwsector is vandaag koploper als het gaat over implementatie van nieuwe technologieën. En dat maakt de sector niet alleen bijzonder boeiend, maar ook toekomst-proof en een grote job-provider. Daarom slaan Confederatie Bouw Limburg en PXL STEM Academy de handen in elkaar voor het vakantiekamp Bouwrakker.”

Mieke Vanormelingen, coördinator van PXL STEM Academy, vult aan: “In de komende schoolvakanties kunnen kinderen van 7 tot 14 jaar bij ons terecht om de verschillende facetten van de bouwsector te leren kennen. We hebben leuke activiteiten voorzien zoals metselen, een drone besturen, figuurzagen, een windgenerator of een torenkraan bouwen... Ze leren zelfs werken met een echte snelopbouwkraan! Bij de PXL STEM Academy willen we kinderen in contact brengen met een breed scala van vaardigheden en interessegebieden die onder de STEM noemer vallen (Science, Technology, Engineering, Mathematics). We proberen ook om beroepen die minder populair zijn extra in de kijker te zetten. De samenwerking met Confederatie Bouw Limburg is voor ons een uitgelezen kans om kinderen en jongeren warm te maken voor de bouwsector.”

Ben Lambrechts, algemeen directeur van Hogeschool PXL, is helemaal mee: “We willen dat zaadje al heel vroeg planten, en de kinderen op een speelse manier laten kennismaken met de diversiteit van de bouw zodat ze een enthousiaste studiekeuze kunnen maken. Kinderen en jongeren hun talenten laten ontdekken gebeurt niet enkel op de schoolbanken, maar ook tijdens de vakanties kunnen ze inspiratie opdoen om hun latere carrière vorm te geven."

Bouwrakker wordt ook tijdens de paasvakantie georganiseerd. Meer info via deze link.