Schermafbeelding 2024-02-29 om 07.42.21

Kim kan ook de Strafste worden…

Wie wordt de Strafste Onderneemster van Limburg? Er zijn nog vijf kandidaten in de running voor de prestigieuze titel die wordt toegekend door Made in Limburg en Het Belang van Limburg. Vandaag stellen we de vierde genomineerde aan u voor: Kim Vaessen van Climatrix.

Kim Vaessen komt uit de ondernemersfamilie van de broers Jos (Vasco), Rob (Rofix, haar vader), Gerrit en Leon Vaessen uit Dilsen-Stokkem. Ondernemen zit haar dan ook in het bloed. In 2011 richtte ze haar eigen bedrijf Climatrix op. De bedrijfsnaam verraadt de niche al: specialisatie in vloer-, wand- en plafondverwarming én -koeling.

Kim wist wel degelijk haar mannetje te staan in een technische omgeving gedomineerd door mannen. Ondertussen haalt het nichebedrijf een omzet van 12,2 miljoen euro met 34 medewerkers, Climaten genoemd: mensen met een koel hoofd en een warm hart. Kim heeft nog grote plannen met haar bedrijf. Er zijn concrete plannen om verder te groeien in binnen- en buitenland. Met Nederland als eerste doelwit.

Bent u het ‘glazen plafond’ tegengekomen?

Kim Vaessen: “Ik ben op mijn 33ste begonnen met Climatrix en wilde dat als een merk in de markt zetten. Toen moest ik opboksen tegen gevestigde namen als Vasco en Radson, twee andere grote Limburgse merken. Als vrouw was dat zeker niet evident in de bouwwereld die toen gedomineerd werd door mannen. Ik herinner me nog dat ze in de beginperiode op de stand van Batibouw dachten dat ik de hostess van dienst was. Ook elke werfvergadering was toen enkel ‘bemand’. Maar ik ben blijven geloven in mezelf. Dat heeft me na 13 jaar ook positief gevormd. Daarnaast heeft mijn jonge leeftijd ook meegespeeld. Ik had in het begin ook nog geen referenties om voor te leggen. Maar ondertussen heb ik weten te bewijzen dat Climatrix ook een gevestigde waarde is in de bouwwereld.”

Waarom zouden er meer vrouwen moeten ondernemen?

“Ik zou zeggen: iedereen zou meer moeten ondernemen. Ik merk wel dat vrouwen een extra zetje nodig hebben, vooral als ze ook nog een gezin te runnen hebben. Bij de start van Climatrix waren onze kinderen 3 en 6 jaar. Maar dankzij de geweldige steun van mijn man en de familie was dat doenbaar. Een goed vangnet is dan onmisbaar.”

“In 2016 heb ik de Livia Award gewonnen en ben ik me beginnen engageren rond vrouwelijk ondernemerschap. Daar heb ik ervaren wat hun bijzondere bezorgdheden zijn. Ik ben er nog altijd verbaasd over hoe weinig vrouwelijke bedrijfsleiders er zijn en hoe ze moeten vechten voor hun plaats. Gelukkig zie ik het nu stilaan veranderen, omdat de jonge generatie vrouwelijke ondernemers er met veel goesting invliegt. Ik wil voor hen alleszins een klankbord zijn. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat mannen en vrouwen veelal andere accenten leggen en vaak voor een andere aanpak kiezen. Dat is niet goed of slecht, maar gewoon anders.”

Waarom zou u de Strafste Onderneemster van Limburg kunnen zijn?

“Ik vind het al geweldig dat ik in deze lijst mag staan. We mogen trots zijn op het parcours dat we in nauwelijks 13 jaar hebben afgelegd. Climatrix is dan ook een groeibedrijf. We hebben onze omzet in vijf jaar tijd weten verdrievoudigen. En we zoeken nog extra Climaten. De kunst zal zijn om de juiste mensen te vinden, en te houden. Maar het meest trots ben ik toch op mijn hele team. We hebben nu een nieuwe locatie gevonden om er een nieuw bedrijfsgebouw op te trekken. Want dat waar we nu zitten is alweer te klein geworden. Dat zorgt alvast voor een nieuwe vibe doorheen het bedrijf.”

Stemmen voor één van de vijf genomineerden kan tot en met 3 maart via deze link!