Nieuws Limburg Stories “Kinderen moeten aanvaarden dat hun favoriete trui niet gewassen is”
Limburg

“Kinderen moeten aanvaarden dat hun favoriete trui niet gewassen is”

Hoewel communicatiebureau YES nog maar 1,5 jaar geleden werd opgericht, telt de start-up van Ilse Dalemans intussen al 4 mensen. Door plaatsgebrek verhuisde het bedrijf enkele weken geleden naar een nagelnieuw pand in Hechtel-Eksel. Een straf parcours van de zaakvoerder, die daarmee een plaatsje verdient in onze reeks Straffe Madammen!

“Mijn carrièrepad heeft tot dusver gelopen zoals mijn studies”, steekt Ilse Dalemans van wal. “Ik koos eerst voor de opleiding PR & Overheidscommunicatie aan de toenmalige Xios, nu PXL. Mijn eerste jobs waren dan ook voor overheden, zoals het Europees Parlement en Provincie Limburg. Als tweede studie volgde ik een Master Bedrijfscommunicatie aan de VUB, en ook professioneel rolde ik nadien in de bedrijfswereld. Zo was ik 3 jaar lang marketingmanager bij Mathieu Gijbels in Oudsbergen. Om vervolgens de sprong naar het ondernemerschap te wagen met de opstart van YES Communicatie. Wat we doen is de volledige ondersteuning van bedrijven in alles wat met marketing en communicatie te maken heeft. Enerzijds zijn dat ondernemingen met goed draaiende marketingteams, die projectmatig steun zoeken om bijvoorbeeld testimonials op te tekenen, nieuwsbrieven te schrijven, enzovoort. Anderzijds verzorgen we voor heel wat KMO’s en familiebedrijven de volledige marketing en communicatie als externe partner. We helpen hen om hun strategische doelstellingen te bereiken door de juiste marketinggoals te formuleren. En vervolgens rollen we onze mouwen op en gaan we aan de slag. Dus van strategie, creatief concept tot implementatie en opvolging.”

Energie en goesting
De mouwen opstropen, daarmee wil Ilse het verschil maken. “Inderdaad, het draait allemaal om de juiste mentaliteit. En dat geldt intern en extern. In ons team zeggen we: ‘YES, wat is het fijn om te doen wat je graag doet! En bij onze klanten klinkt het: ‘YES, wat is het goed als je marketing en communicatie juist zitten’. Energie en goesting: daar draait het dus om. Wij brengen dat tot uiting door de juiste combinatie van creativiteit, ervaring en werkkracht aan de dag te leggen. En dat het recept werkt, daar ben ik enorm trots op! Dat we goed bezig vertaalt zich in de milestones die we op enkele maanden tijd gerealiseerd hebben. Een parcours dat ik zelf als duizelingwekkend ervaar. Zo volgde in december 2020, 1 jaar na opstart, een eerste aanwerving. En nu zijn we al met 4 en namen we zopas onze intrek in een splinternieuw kantoor. Dat het zo snel zou gaan, had ik echt nooit gedacht.”

En dat in volle coronacrisis. “Ik ben gestart in december 2019, dus enkele maanden voor de economische lamlegging. Ik was nog volop mijn draai, lees klanten, aan het zoeken toen plots heel wat offertes geweigerd werden omdat bedrijven terughoudend werden om uitgaven te doen. Er waren ook een aantal klanten die verplicht de deuren moesten sluiten. Daar sta je dan als starter. Slik. Anderzijds merkte ik onmiddellijk de groeiende vraag naar vooral digitale communicatie. De nood om te communiceren was ineens wel sterk aanwezig, zowel bij wie het goed deed als wie wel wat extra marketing en communicatie kon gebruiken. Dus heb ik me volledig gesmeten en lange dagen gewerkt om toch te kunnen groeien in crisistijd.”

Geslacht = geen verschil
Of haar vrouwelijke charme daar toe bijgedragen heeft? “Er zijn natuurlijk wel een aantal typisch vrouwelijke softskills die een troef kunnen betekenen in het bedrijfsleven, zoals luisteren, horen, empathisch vermogen, verbindende communicatie, enzovoort. Ik ben daar bewust mee bezig en dat is voor mij een voordeel. Wat niet wegneemt dat er ook mannen zijn die over dezelfde sterktes beschikken… Eigenlijk hoop ik oprecht dat anno 2021 er geen verschil mag zijn of je een vrouwelijke of mannelijke zaakvoerder bent. In ons gezin is dat goed geregeld. We hebben allebei een eigen zaak (De man van Ilse is Didier Capelle van immokantoor VastgoedC, nvdr.) en beseffen dat daar veel tijd voor nodig is. Gelukkig hebben we allebei fantastische ouders die willen bijspringen waar nodig: kinderen opvangen of eten koken, noem maar op. En daarnaast accepteren we gewoon dat niet alles rond is. Dat de kinderen hun lievelingstrui nog altijd niet gewassen is en dat ze weer een andere moeten kiezen,… Dat hoort erbij.”

Of er daarna nog tijd overblijft voor hobby’s? “Niet veel, dat spreekt voor zich. Ik kan wel intens genieten van yoga: voor mij de perfecte combinatie van inspanning en ontspanning. Dat laadt de batterijen op! Vroeger keek ik altijd erg uit om een weekendje weg te gaan. Nu zal ik blij zijn als ik nog eens met vriendinnen op een terras van een glaasje wijn mag genieten…”