pexels-tatiana-syrikova-3975644 (Foto: Tatiana Syrikova)

Kinderopvang is nieuwe aanvalswapen in War for Talent

Het grote tekort aan opvangplaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar wordt alsmaar vaker uitgespeeld in de War for Talent. Zo zal Group Bruno op een leegstaande verdieping van hun hoofdkantoor een crèche inrichten, waarbij een aantal kinderen van werknemers die bij hen in opleiding zijn, voorrang krijgen. "Er moeten dringend plaatsen bijkomen in Limburg, zodat jonge ouders snel terug aan de slag kunnen en zo de krapte op de arbeidsmarkt kunnen tegengaan", vindt Bart Lodewyckx van Unizo Limburg, dat het probleem met cijfermateriaal in kaart bracht.

Uit de jongste cijfers van het Agentschap Opgroeien blijkt dat Limburg 39 kinderopvangplaatsen per 100 kinderen van 0 tot 3 jaar telt. Dit is aanzienlijk lager dan het gemiddelde van 44 in Vlaanderen. "Daarnaast blijkt het tekort in een aantal Limburgse steden en gemeenten dramatisch hoog, met soms slechts 20 plaatsen per 100 kinderen", zegt Bart Lodewyckx, gedelegeerd bestuurder van Unizo Limburg. "Om deze historische achterstand weg te werken moeten er minstens 467 kinderopvangplaatsen bijkomen in Limburg. Dit om zoveel mogelijk jonge ouders de kans te geven om snel terug (voltijds) aan de slag te gaan en te verhelpen aan de krapte op de arbeidsmarkt."

Unizo Limburg pleit tegelijk voor de ondersteuning van kmo’s die initiatieven nemen om gezamenlijke kinderopvang te voorzien voor zichzelf én hun collega-ondernemers in de buurt. "De mogelijkheden zijn legio: van een beschikbare ruimte in een KMO op een bedrijventerrein tot een leegstaande verdieping boven een winkel in een handelscentrum. Een recent initiatief van Groep Bruno in Bilzen toont aan dat dit mogelijk is", aldus Lodewyckx.

Meer concreet: Een leegstaande verdieping van het hoofdgebouw van Group Bruno in Bilzen zal binnenkort dienen als kinderopvang voor 36 kinderen. Zes van die opvangplaatsen zijn voorbehouden voor toekomstige werknemers die hun opleiding volgen bij Group Bruno. Op dit moment zijn er al 30 inschrijvingen.

Unizo Limburg wil dat er nog meer initiatieven rond kinderopvang in de verkiezingsprogramma's van de politieke partijen worden opgenomen. "Het gaat onder meer om het stimuleren van het zelfstandig ondernemerschap in de sector, het afschaffen van aanmoedigingspremies voor tijdskrediet, ouderschapsverlof en landingsbanen of het verhogen van de belastingvermindering voor kosten voor kinderoppas", aldus nog Bart Lodewyckx. "Alleen zo - want het is een én-én-verhaal- kunnen we iets aan dit probleem doen, vooral in de 20 Limburgse gemeenten die zelfs onder het provinciale gemiddelde van 39 plaatsen per 100 kinderen zitten. Het is net daar, zoals in Maasmechelen (30) en Houthalen-Helchteren (29) dat de uitdaging zich stelt om een grote groep aan inactieven naar werk te begeleiden. Laat extra kinderopvang daar een uitstekende hefboom voor zijn..."