WimJenniskens-1

Klima wil nieuwe fabriek bouwen in Hamont-Achel

Klima Warmtetechniek uit Hamont-Achel heeft plannen om de meest moderne fabriek voor warmtewisselaars in Europa te bouwen. Het bedrijf, behorend tot de Nederlandse groep VDL, is hierover in onderhandeling met het gemeentebestuur van Hamont-Achel. "Bij voorkeur blijven we hier, maar als dat niet kan, zijn we uiteraard genoodzaakt uit te wijken," zegt directeur Wim Jenniskens. "We hebben een aanzienlijk groeiscenario voor ogen, waarvoor we binnen de 2 jaar naar de nieuwe locatie willen verhuizen."

Voorlopig kampt Klima Warmtetechniek nog met de naweeën van de crisis. "Voor 2010 hebben we een omzet geboekt van 10,3 miljoen," zegt de directeur. In 2009 was dit nog 13,3 miljoen, in 2008 zelfs 18,3 miljoen. "Dit heeft alles te maken met de stagnatie van de opdrachten bij onze grote klanten." Dat zijn voornamelijk leveranciers van energiecentrales en scheepsbouwers die grote warmtewisselaars nodig hebben. Ze bevinden zich in alle uithoeken van de wereld (85% export). "Grote projecten werden 'on hold' gezet, wat de hele keten heeft doen stilvallen," aldus nog Wim Jenniskens. "Behalve enkele tijdelijke werknemers hebben we geen van onze 74 vaste mensen moeten laten gaan. Gelukkig, want de eerste tekenen van herstel zijn er intussen. Het budget dat we voor 2011 vooropstellen bedraagt 12 miljoen."

Klima Warmtetechniek kondigt tevens de lancering van enkele nieuwe producten aan. Het gaat om nieuwe types van warmtewisselaars die door de R&D-afdeling in Eindhoven werden ontwikkeld.