dennis van denck

Knappe uitvinding: met plezier de pot op!

U kunt het zich best wel voorstellen: een onaangename geur die achterblijft na het bezoek van een voorganger... De Genkse onderneming Denck heeft nu een innovatie klaar die een panklare oplossing biedt: een toiletbril die de lucht automatisch afzuigt. Pure-D, zoals het product heet, is één van de zeventien Limburgse kanshebbers op een innovatiepremie van 50.000 euro.

"Ik ben al 12 jaar actief als zelfstandige, vooral in webdesign en online marketing", getuigt Dennis Godderie van Denck Innovations. "Het was mijn nonkel Patrick (Denck is een samenvoeging van Dennis en Patrick) die een oplossing zocht voor de onaangename toiletgeur die soms op kantoor hing. We zijn dan samen gaan experimenteren om een toiletbril te maken die kan zorgen voor de afzuiging van vieze lucht."

Pure-D, zoals het product heet, maakt gebruikt van een ventilator en een carbonfilter. "Het unieke -en daar hebben we een patent voor aangevraagd- is dat we een deel van de gezuiverde lucht opnieuw gaan gebruiken. Door een luchtcirculatie bovenaan de rand los te laten, kan de vuile lucht nooit de toiletpot verlaten vooraleer hij wordt afgezogen."

Denck Innvotions legt momenteel de laatste hand aan een prototype van de Pure-D. "Het gaat nog om een aantal keuzes in het design, en zijn we klaar voor de tests van het productiemodel", aldus Dennis. "De verkoop kan mogelijk eind dit jaar al starten. We gaan het gamma online lanceren en zoeken samenwerking met sanitairwinkels die ons product mee willen aanbieden."

Cash voor nieuwigheden
Met hun uitvinding is Denck Innovations geselecteerd voor de finale van een wedstrijd waarmee innovatieve starters een premie van 50.000 euro kunnen verdienen. Vlaio en Unizo Limburg hebben maar liefst 17 Limburgse starters gevonden die met hun dossier zijn doorgestoten naar de eindstrijd, later deze maand. Uiteindelijk zullen er in heel Vlaanderen 85 projecten worden gekozen die de ondersteuning binnenhalen. Duimen voor Denck dus, én voor de 16 andere kanshebbers!