steelframes knoops echo houthalen uau

Knoops koopt Echo-site om 100.000 m2 modules te bouwen

SC-Steelframes, het bedrijf van Davy Knoops dat in eigen atelier modulaire woon- en kantoorunits bouwt, heeft het bedrijventerrein gekocht van de voormalige welfselproducent Echo in Houthalen-Helchteren. Daardoor kan de productie opschalen van 20.000 naar 100.000 m2 per jaar. Er zullen bij de maximale capaciteit 250 mensen aan de slag kunnen.

Zoals de naam het zegt, bouwt SC-Steelframes modulaire, kant-en-klare bouwvolumes uit staalframe. Een succesverhaal, want door de toenemende vraag was zaakvoerder Davy Knoops al een paar keer genoodzaakt om naar grotere panden te verhuizen. Ook nu, want om te voldoen aan de verwachte bestellingen, werd de Echo-site in Houthalen-Helchteren aangekocht. SC-Steelframes zal er in totaal zo’n 22 miljoen euro investeren om de uitbreiding van de productie- en assemblageactiviteiten onder te brengen. Er worden ineens 4 productielijnen voorzien, goed voor een vervijfvoudiging van de huidige capaciteit.

Blikvanger op de nieuwe site wordt een woon- en kantoortoren van maar liefst 9 verdiepingen, uiteraard vervaardigd met lagen van modulaire, stalen units. Het ontwerp voor deze creatie, uniek in Europa, werd gemaakt door UAU Architecten uit Hasselt.

Hotels en studentenkamers

“De ingebruikname van de nieuwe site betekent niet alleen een toename in productiecapaciteit, maar geeft ons ook meer ruimte om vernieuwende toepassingen uit te testen”, licht Davy Knoops toe. “Elke dag bieden er zich andere opportuniteiten en vragen aan en beperkt de markt van modulaire bouw zich al lang niet meer tot enkel de realisatie van woningen. Als er woon-, leef- en werkruimtes nodig zijn, kan een modulaire oplossing een antwoord bieden. Denk hierbij maar aan studentenflats, hotels, sociale huisvesting, residentiële wijken, appartementen en kantoren, en dit tot op het niveau van middelhoogbouw.”

De beleidsmakers zijn blij met de investering. “SC-Steelframes doet enorme inspanningen om zijn vernieuwde missie en investeringen te laten aansluiten bij het duurzame, economische verhaal en de cleantechvisie van onze gemeente”, aldus burgemeester Alain Yzermans. “Een inpassing in een breder toeristisch-recreatief kader is voor ons ook een grote meerwaarde.”

En ook minister van Economie, Jo Brouns, reageert opgetogen. “Eind 2022 mocht ik SC-Steelframes uitroepen tot meest beloftevolle KMO van het jaar. Vandaag, bijna 2 jaar verder stellen we trots vast dat het bedrijf weet te bevestigen. De bouwsector is een cruciale pijler van onze economie en speelt een essentiële rol in de transitie naar een duurzamere toekomst. Innovaties zoals deze modulaire bouwmethoden van SC-Steelframes tonen aan dat we efficiënter, sneller en milieuvriendelijker kunnen bouwen. De verhuis naar de iconische Echo-site en de bouw van de eerste modulaire toren van Europa markeren enkele belangrijke innovatieve stappen voorwaarts. Deze vooruitstrevende aanpak ondersteunt niet alleen de Limburgse economie, maar creëert ook nieuwe werkgelegenheid en zet Vlaanderen verder op de kaart als een leider in bouwinnovatie.”