Koen Claes beste cava-sommelier van het land

koen-claes-wineplus

Koen Claes, zaakvoerder van wijnhandel Wineplus in Genk, is zopas uitroepen tot Beste Cava Sommelier van België. Hij mag volgend jaar in Barcelona ons land vertegenwoordigen op het internationaal concours dat de grootste cava-kenner ter wereld aanduidt.

Het Consejo Regulador Del Cava (www.docava.es) is een Spaanse organisatie die de nationale en internationale belangen van de cava-sector behartigt. Daarbij hoort ook de wedstrijd om de beste sommelier te zoeken. Alle horecaprofessionals konden zich hiervoor inschrijven. Dat er ook in België werd gezocht, mag niet verbazen. Na Duitsland (33 miljoen flessen), is ons land met meer dan 30 miljoen flessen per jaar, de grootste afnemer van cava.

"De proef werd vooraf gegaan door een masterclass onder de leiding van César Román (Beste Sommelier van België 2014/2015, gevolgd door een schriftelijke test," vertelt Koen Claes. "Daarin werd gepeild naar de theoretische en technische kennis van cava. Vervolgens moesten we blind proeven en een gedetailleerd verslag opmaken van elk product (aanzicht, geur, smaak, dominante druivensoort, dosage, rijping) en advies geven over de gastronomische inzetbaarheid van elk glas (combinatie met gerechten)."

Koen Claes werd na al deze proeven tot winnaar aangeduid. De Beste Cava Sommelier van België kreeg een cheque van 1.200 euro en een uitnodiging om volgend jaar in Barcelona te strijden om de wereldtitel met 24 andere experts. "Die finale houdt in dat ik een tafel van 12 gasten krijg toegewezen, en op basis van het menu dat ik daar onder ogen krijg, de gepaste cava's dien te serveren. Uiteraard moet ik elke keuze toelichten. Spannend zal het zeker zijn! En wie weet...."

Tot slot nog meer goed nieuws uit de Limburgse cava-wereld: Peter Hermans, van de gelijknamige handel in Overpelt, heeft zopas de exclusiviteit gekregen om het hoogwaardige gamma van Cavas Ferret uit Guardiola de Font Rubi, in België te importeren.

(Foto: Creativeroom)