glas

Kogel door kerk: groen licht voor glasfabriek

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir verleent in beroep een omgevingsvergunning voor de bouw van een nieuwe glasfabriek van de Zwitserse groep Glas Trösch. De investering levert 300 directe en 1.000 indirecte banen op voor Lommel en omstreken. "Zeker op de dag dat er bij Konings een economische tegenslag wordt aangekondigd, is deze investering een opsteker", zegt Demir.

Op de voormalige site van Emgo, nadien Ducatt, plant de Zwitserse groep Glas Trösch een productie-eenheid voor vlakglas voor isolerende ramen en zonnepanelen. De nieuwe fabriek kan ruim 300.000 woningen per jaar van glas voorzien en creëert 300 directe en 1.000 indirecte banen.

De Limburgse deputatie had in december al de omgevingsaanvraag voor de bouw van de nieuwe glasfabriek goedgekeurd. Maar, de Nederlandse provincie Noord-Brabant ging omwille van de bezorgdheden rond stikstof in beroep tegen de vergunning, zodat het dossier bij minister Demir terechtkwam. In tussentijd is echter het stikstofdecreet van kracht, wat een dalende impact van de Vlaamse uitstoot verzekert. In die zin leverde Demir dan ook in beroep de omgevingsvergunning af.

“De stikstofneerslag in de Nederlandse natuurgebieden was voor de Nederlanders een bekommernis”, aldus de minister. “Nu het stikstofdecreet van kracht is, zal er geen extra schade worden veroorzaakt en kunnen we de bezorgdheden van de Nederlanders weerleggen."

Zuhal Demir benadrukt dat de vergunning zonder stikstofdecreet haast onmogelijk was. “Als het stikstofdecreet tegengehouden was, zoals sommige partijen wilden, dan was een vergunning onwaarschijnlijk geweest en zouden er geen 1.300 extra jobs bijkomen en geen extra investeringen in Noord-Limburg gebeuren. Gelukkig zorgt dit decreet voor rechtszekerheid en voorkomt het een vergunningenstop in het belang van alle Limburgers.”