wijnoogst Corda

Kom van dat dak af! Eerste druiven van Ch@teau Corda geplukt

De druiven van de 340 wijnranken die enkele maanden geleden op het hellende dak van Corda Bar werden geplaatst, werden zopas geoogst en zullen 300 flessen Ch@teau Corda opleveren. De 250 bedrijven naar wie de ranken zijn vernoemd, krijgen elk een fles van het stedelijk wijnexperiment cadeau.

Begin mei lanceerde de Hasseltse Corda Campus zijn eigen hightech wijngaard op het hellend dak van de Cordabar. De eerste fase van het proefproject is succesvol verlopen. De 340 souvignier gris wijnranken hebben de (na)zomerzon ten volle benut en de druiven hingen met mooie trossen aan de ranken. De leerlingen ‘Gastronomie’ van de Hasseltse Hotelschool hebben zopas onder leiding van professor Ghislain Houben (UHasselt) de eerste Cordapluk tot een goed einde gebracht. De geplukte druiven worden nu geperst en klaargemaakt om een jaar lang te rijpen. Vervolgens worden er meer dan 300 flessen ‘Ch@teau Corda’ klaargemaakt om te serveren.

Het experiment om wijnranken in potten op een dak te plaatsen, mag dan ook als geslaagd worden beschouwd. Het proefproject Corda Winery (van Corda Campus, UHasselt, wijndomein Hoenshof en wijndomein Jerome Winery) toont aan dat het mogelijk is om aan wijnbouw te doen op een beperkte oppervlakte, met wijnranken die in pot staan en zonder te werken in volle (landbouw)grond. De 340 Souvignier Gris-wijnranken werden afgelopen zomer met veel zorg verzorgd. Er werd gekeken naar de evolutie van de wijnranken en bijgestuurd waar nodig. Deze variant van de Riesling en Gewürztraminer is door natuurlijke kruising resistent tegen infecties, waardoor ook het gebruik van pesticides werd vermeden.

Het resultaat mag er wezen want de wijngaard levert mooie trossen druiven op. “Het is altijd afwachten hoe een wijnrank gaat reageren op een nieuwe omgeving, maar we kunnen zeker stellen dat deze locatie, de helling en zuid gerichtheid van het dak, de wijnranken zeker ten goede zijn gekomen. Ook het feit dat ze niet in volle (landbouw)grond werden geplaatst, maar in potten, heeft geen enkel negatief effect gehad op de oogst. Integendeel zelfs, we hebben goed kunnen monitoren wat de wijnranken nodig hadden en het resultaat is dat er mooie volle druiven aanhangen die ideaal zijn om er een eerste keer wijn van te maken”, zegt Ghislain Houben, professor UHasselt.

Ch@teau Corda
Naar verwachting worden er meer dan 300 flessen ‘Cordawijn’ geproduceerd van de geoogste druiven. De Souvignier Gris wijnranken zorgen voor een zachte, witte wijn. 250 flessen zijn voorzien voor de 250 bedrijven die actief zijn op Corda Campus. De overige flessen worden exclusief geserveerd in Het Cordaat. De wijn krijgt de naam ‘Ch@teau Corda’ en is vanaf het najaar 2024 te verkrijgen.

“Het is heel fijn dat het eerste deel van dit proefproject zo succesvol blijkt. Innovatie zit in het DNA van onze campus waardoor dit project helemaal thuis hoort op onze site. Bovendien hebben we ook gemerkt dat er bijzonder veel belangstelling is voor onze wijngaard. Bedrijven op de campus worden geprikkeld waardoor er nieuwe ideeën (business) ideeën ontstaan, maar ook bezoekers en onze eigen community hebben de evolutie van de wijnranken met veel belangstelling gevolgd. We zijn dan ook heel benieuwd om volgend jaar het resultaat te kunnen proeven”, zegt Raf Degens, CEO van Corda Campus.