Komend jaar paar duizend jobs extra in Limburg

De Limburgse bedrijven – groot én klein – gaan de komende 12 maanden weer aanwerven. Eén op drie verwacht een stijging van het aantal medewerkers, terwijl slechts 14% een daling verwacht. “Op basis van een aantal indicatoren, betekent dat zeker een paar duizend jobs extra in Limburg,” zeggen Johan Schildermans (VKW Limburg) en Yves Houben (Unizo Limburg) op basis van de enquête die ze zopas hebben afgenomen bij 463 Limburgse ondernemingen.

SONY DSCDe onderzoekers van de twee werkgeversverenigingen ondervroegen de ondernemers en bedrijfsleiders over hun vacatures en verwachtingen op vlak van jobevolutie. De resultaten zijn alvast een stuk positiever dan een jaar geleden. In oktober vorig jaar hadden 39% van die bedrijven nog één of meerdere vacatures openstaan. Nu is dat bijna de helft. Gemiddeld staat er nu per bedrijf 1,65 vacatures open, tegen 1,1 een jaar eerder. Vooral productiebedrijven zijn dringend op zoek naar extra volk. Meer dan 10% heeft één of meerdere ex-Fordwerknemers in dienst genomen.

Nog belangrijker is dat één op de drie bedrijven de komende twaalf maanden een stijging van het aantal medewerkers verwacht. Daar staat tegenover dat 14% een daling verwacht. “Het saldo van 17% ligt alvast duidelijk hoger dan de 7% van vorig jaar,” zegt Yves Houben van Unizo Limburg. “Dat betekent dat onze bedrijven weer volop jobs gaan creëren.”

Hoeveel jobs dat zullen zijn, is nog niet precies te zeggen. “Maar we hebben wel een paar indicaties,” zegt Johan Schildermans van VKW Limburg. “Van begin dit jaar tot in september is het aantal werklozen in Limburg met 1.940 gedaald. Op basis daarvan maken we ons sterk dat de Limburgse bedrijven binnen een jaar zeker een paar duizend jobs extra zullen scheppen. We merken ook dat onze bedrijven hun investeringsplannen weer uit de kast halen. We moeten wel een slag om de arm houden: je weet nooit wat er op wereldvlak gaat gebeuren.”