peter croonen genk

KRC Genk: groene cijfers naast de groene grasmat

De vereniging KRC Genk vzw heeft een jaarrekening met positief resultaat neergelegd bij de Nationale Bank. Dat is vooral te wijten aan het transferbeleid in het seizoen 2022-2023, waarbij de verkoop van spelers zo'n 50 miljoen euro opleverde. Na aftrek van de -eveneens gestegen- kosten, werd er een bescheiden winst van 261.000 euro geboekt. Daarmee is KRC Genk één van de weinige profclubs in ons land die geen verlies maakt (STVV hoort daar ook bij, trouwens).

Het seizoen 2022-2023 was het eerste seizoen dat begon zonder coronabeperkingen. Ondanks de afwezigheid van Europees voetbal stegen de inkomsten van KRC Genk met 27,7 miljoen tot 88,4 miljoen. Opmerkelijk is dat deze recordomzet werd behaald in een seizoen zonder Europees voetbal en de bijbehorende inkomsten. De omzet is vooral terug te voeren op het gevoerde transferbeleid, dat een groei van 26,5 miljoen euro kende ten opzichte van het boekjaar 2021-2022, tot een totaal van 50 miljoen euro. Daarnaast had ook het sportieve een positieve impact op het resultaat. Aangezien de club tot enkele seconden voor het einde van de competitie in strijd was voor de titel, kende de verkoop van abonnementen en dagtickets een boost.

Investeren in de toekomst
De recordinkomsten werden ook opnieuw geïnvesteerd in de spelersgroep. Hiervoor werd 30 miljoen euro uitgetrokken. Daarnaast stegen ook de operationele kosten van de club tot 84,5 miljoen euro. De stijging van 7 miljoen euro ten opzichte van vorig boekjaar kan worden toegeschreven aan de stijging van zowel de sportieve als de extra-sportieve kosten, de toetreding van Jong Genk tot de Challenger Pro League en de uitzonderlijke voorzieningen. Wat dat laatste betreft, moest de club onder meer 1,5 miljoen euro terugbetalen aan de rechthebbenden van het tv-contract van de Jupiler Pro League, en dit voor de vroegtijdige beëindiging van het seizoen 2020-2021 als gevolg van de coronapandemie.

Cijfers kleur groen
Alle plussen en minnen opgeteld kan KRC Genk opnieuw een groene (of beter: zwarte) jaarrekening voorleggen met een positief resultaat van 261.000 euro. Het eigen vermogen blijft vandaag 68,4 miljoen euro. "Een noodzakelijke buffer om in de toekomst op terug te vallen en opnieuw aan te vullen zodat KRC Genk zijn sportieve competitiviteit kan blijven garanderen", aldus voorzitter Peter Croonen.

Constructieve gesprekken met de BBI
Zoals reeds geweten, wordt het vzw-statuut waaronder KRC Genk valt en de bijhorende vrijstelling van vennootschapsbelasting, betwist door de BBI. "Wij wensen echter constructief te werken richting een aanvaardbare uitkomst en hopen snel tot een overeenkomst te komen. De club is trots dat ze, conform haar DNA en volgens het model dat ze nastreeft, opnieuw een positieve jaarrekening heeft kunnen indienen bij de Nationale Bank België."