Schermafbeelding 2024-05-17 om 19.52.20

Kreeft krijgt festival bij topchef

Hoe zou het zijn met... Rik Vandersanden? De intussen 70-jarige topchef, die al heel wat watertjes heeft doorzwommen, blijft zichzelf professioneel uitdagen. Zo organiseert hij in The Thrill, het restaurant dat hij in Genk samen runt met zijn zoon Yves, opnieuw een heus 'kreeftenfestival' met enkele nieuwe, creatieve bereidingen. "Kreeft is hier een echt signatuurproduct geworden", zegt hij.

Het is intussen 12 jaar geleden dat voormalig sterrenchef Rik Vandersanden zijn restaurant The Thrill opende aan de Limburghal in Genk. Drie jaar geleden gaf hij de zaak officieel door aan zijn zoon Yves, die instaat voor de bediening en het management. Zelf staat Rik nog elke dag aan de grill en het fornuis om zijn culinaire creativiteit los te laten. "Dat is nog altijd wat ik het liefste doe. Ik hou van het vak en van de sociale contacten, vaak al over meerdere generaties van klanten heen. Dus zolang het God belieft, ga ik hiermee door."

De chef focust zich op een kaart met 3 specialiteiten. "Uiteraard is er het kwaliteitsvlees dat we op de grill bereiden", zegt hij. "Dat doen we het hele jaar door. In de herfst en winter serveren we meer wild-gerechten, en in de lente en zomer pakken we uit met bereidingen van kreeft."

Nu dus. "Kreeften smaken het best vanaf mei en de prijzen zijn interessanter in vergelijking met de eindejaarsperiode", weet de ex-Michelinchef. "Voor de liefhebbers breekt nu het hoogseizoen aan. Wij spelen daar op in door tijdelijk zeven à la minute bereidingen op de kaart te zetten. Het is een heel dankbaar product om zowel klassieke als nieuwe, creatieve gerechten mee te maken. Koud of warm: met kreeft kan je alle kanten uit."

En zo blijft Rik Vandersanden zichzelf heruitvinden, ook de nadagen van zijn professionele carrière. Het is nog maar eens een voorbeeld van gepassioneerde vakmensen uit de horeca die onmogelijk kunnen stoppen. Ook andere voormalige Michelin-chefs roeren nog steeds in de potten. Zo trekken de kookkunsten van Christian Denis (77, 2 sterren in Clos St. Denis) en Roger Souvereyns (85, 2 sterren in Scholteshof) nog steeds volgeboekte zalen. De meesters worden gesmaakt!