kumpen-5332 kopie

Kumpen kaapt award voor hele carrière weg

Made in Limburg en Het Belang van Limburg kennen de derde Life Time Achievement Award toe aan Paul Kumpen (69). Kumpen zorgde – samen met zijn broer Robert en neef Jan – niet alleen voor de uitbouw van de gelijknamige bouwgroep in Hasselt, hij stond ook aan de wieg van de Vlaamse werkgeversorganisatie Voka.

De vorige jaren werd de Life Time Achievement Award uitgereikt aan Roland Duchâtelet (van onder meer Melexis) en Jean-Baptiste Claes (JBC). Toevallig twee figuren waar Paul Kumpen het meest naar opkijkt. Dat de onderscheiding nu hem toekomt, doet hem duidelijk wat. Er blinkt zelfs een traan op zijn wang. “Ach, ik ben een simplist. Het zijn vaak simpele dingen die mij bewegen. Humor is één van die simpele dingen. Ik vind het belangrijk dat mensen zich goed voelen, ik schep graag een warm kader. Ik kan best wel streng zijn en eens boos worden, maar nooit voor lang.”

Met pensioen is Paul Kumpen nog niet. In het nieuwe kantoor in Hasselt, dat bijna klaar is, zal hij nog altijd een bureau hebben. Ook al heeft de familie geen aandelen meer in het bouwbedrijf. “Maar ik blijf ermee verbonden, het is en blijft ons kind”, zegt hij hierover.

Paul Kumpen deed in 1973 zijn intrede in het familiebedrijf. Hij was toen amper 24 jaar. De dag nadien overleed zijn vader Constant waardoor de druk van het bedrijf ineens op de frêle schouders van de jonge Paul terechtkwam. De bouw verkeerde op dat moment ook nog eens in een diepe crisis. “We hebben het toen moeilijk gehad, héél moeilijk”, bekent hij. Die gebeurtenis zou later een belangrijke rode draad blijken te zijn.

Dat hij zovele jaren later het familiebedrijf in andere handen moest laten, vindt hij nog steeds pijnlijk. “Jazeker. Ook al is het in twee stappen gegaan. De baby, waar je 45 jaar van je leven voor gewerkt hebt, laten gaan, dat is niet simpel. Het is alsof je kind uit het huis vertrekt, naar één of ander ver land. Maar we hadden geen opvolging. Dan moet je realistisch zijn", aldus de gelauwerde bedrijfsleider, die heel recent werd uitgewuifd als nationaal Voka-voorzitter, de club die hij na de samensmelting van de diverse Kamers van Koophandel mee vorm heeft gegeven.

(Het hele interview met Paul Kumpen is te lezen in de dinsdagkrant van Het Belang van Limburg.)