paul-breuls-corsan

Kunnen klanten van Corsan fluiten naar 200 miljoen?

Ruim 1.000 klanten van filmbedrijf Corsan, van de Limburgse eigenaars Paul Breuls en Marie-Louise Vanthilt, dreigen met een financiële kater achter te blijven. Ze investeerden forse sommen geld in de filmprojecten van Corsan, maar kregen hun fiscaal attest niet. Daardoor kunnen ze hun investering niet voor 150 procent inbrengen in hun belastingen en dreigen ze nu een fikse belastingaanslag in de bus te krijgen. Volgens de krant De Tijd kan de schade oplopen tot meer dan 200 miljoen euro.

Corsan is het filmbedrijf van Leopoldsburger Paul Breuls en zijn echtgenote Marie-Louise Vanthilt. Ze werkten al samen met internationale sterren als Robert De Niro en John Travolta, maar zitten nu in vieze papieren. Zo kreeg het filmhuis bescherming tegen zijn schuldeisers en claimt de fiscus liefst 48 miljoen euro van Corsan. Het bedrijf betwist die claim en diende op zijn beurt een klacht in tegen de fiscus. Volgens De Tijd zijn de rekeningen van het bedrijf leeg en wordt het personeel niet meer betaald. Volgens de krant staat Corsan op de rand van het faillissement.

Het bedrijf haalde de voorbije jaren nochtans tientallen miljoenen euro’s op bij Vlaamse bedrijven en zelfstandigen. Corsan maakte daarvoor gebruik van het Tax Shelter-systeem, waardoor de investeerders recht zouden hebben op een belastingvoordeel van 150 procent. Maar er rezen vragen of er niet werd gesjoemeld, en de FOD Financiën leverde voor enkele producties geen fiscaal attest af. Daarom dwingt de fiscus de investeerders nu dat belastingvoordeel van 150 procent terug te betalen. Daarbovenop komen volgens De Tijd nog een belastingverhoging van 10 procent én 7 procent verwijlinteresten per verlopen jaar.

Het systeem van de Tax Shelter, dat in 2003 werd opgericht om de filmindustrie te stimuleren, is sinds vorig jaar aangepast.