lantmeeters dubai

“Kunstmatig en fake. Maar het paradijs voor wie het systeem omarmt.”

Enkele weken geleden sloot de wereldexpo in Dubai definitief de deuren. Een half jaar lang was de nieuw aangelegde stad, midden in de woestijn, hét epicentrum van alle innovaties die de kleinste én de grootste uithoek van de wereld te bieden heeft. De unieke locatie en het zomers klimaat bracht miljoenen bezoekers naar Expo 2020 én naar de kosmopolitische glamour-stad Dubai. Daaronder ook tal van Limburgse bedrijfsleiders, government officials én andere notabelen. Wat zij ervan vonden? Mjaaa…

“Ik vond de Expo best wel indrukwekkend”, zegt Dirk Vanstipelen, algemeen directeur van Syntra-PXL, met uitvalsbasis op de technologiecampus T2 in Genk. Het was T2 Campus die als één van de laatste Belgische organisaties een delegatie naar Expo 2020 had gestuurd. “We hebben er de ‘stad van de toekomst’ gezien, met tal van vooruitstrevende innovaties. Het viel me op dat echt elk land ter wereld intensief bezig is met duurzaamheid, en ze op dat vlak vaak veel verder staan dan wij. België, en zelfs Europa, stelt niks voor als je ziet met welke grootsheid dit thema elders in de wereld wordt aangepakt. Wij wanen ons vaak superieur in onze ontwikkelingsfase, maar op zo’n Expo kom je snel met de voetjes terug op de grond. We kunnen nog heel veel leren van de anderen en dus nog veel vooruitgang boeken op vlak van innovaties om het leven makkelijker, efficiënter en duurzamer te maken.” Toch was Vanstipelen nog het meest onder de indruk van… Nederland. “Ze demonstreerden er hoe ze 1.200 liter water per dag gewoon uit de lucht halen. Blijkbaar heel eenvoudig, terwijl zovele gebieden overal in de wereld, kampen met grote droogte. Een eyeopener, en dat is exact waar de Expo voor dient.”

Geert Ramaekers, de Genkenaar die directeur is van Constructiv, was veel minder onder de indruk. “Ik had veel meer verwacht van Expo 2020”, vertelt hij eerlijk. “Ik vond het jammer dat talrijke landen hun paviljoen eerder hadden opgevat als een toeristisch promotiecentrum, dan wel als een toonbeeld van knappe innovaties.” En ook de stad Dubai kon hem maar matig bekoren. “Vanuit professioneel oogpunt is het knap om te zien welke spectaculaire gebouwen ze hier op korte tijd hebben neergezet”, zegt hij. “Dat is de moeite om eens gezien te hebben. Maar mijn ‘overall’ indruk is toch dat het artificiële overheerst. Er is nergens een vleugje authenticiteit of historiek te bespeuren. Dat valt me tegen.”

Delegatie van technologiecampus T2 op inspiratiereis in Dubai.

“Fake”
En ook onze gouverneur, Jos Lantmeeters, vindt Dubai “redelijk fake”. “Je moet het wel eens gezien hebben, maar je kunt er weinig leren. Alles draait om geld, met de nodig show en schijn. Dan vind ik Limburg veel authentieker en sympathieker.” Over de Expo was de gouverneur enthousiaster. “Ik vond het vooral mooi om te zien hoe alle nationaliteiten samen een mooi en vredevol geheel hebben gevormd. Ieders eigenheid en verschillen kwamen goed tot uiting, maar toch kon je een samenhorigheid waarnemen. Zo kon je in de diverse paviljoenen zien hoe ze allemaal op hun manier met technologie en duurzaamheid bezig zijn. Ik vond dat schoon.” Ook over het Belgische paviljoen heeft Jos Lantmeeters zijn visie: “Ik vind dat België zich daar niet goed heeft verkocht. Alle clichés werden er op een hoop gegooid: wafels, frieten, chocolade, Eddy Merckx, Kuifje… Daar kan je niemand mee verwonderen. Dan was Nederland bijvoorbeeld iets heel anders: daar viel wat te leren over het thema van de beurs. Slim aangepakt. Maar goed, het dakterras van het Belgisch paviljoen maakte veel goed…”

Geen insecten
Namens Stad Genk vervoegde onder meer schepen Annick Nagels de delegatie van T2 Campus op hun studiereis naar Dubai en Expo 2020. “De beurs was echt de moeite om vast te stellen dat elk land ter wereld bekommerd is om het klimaat en concrete inspanningen levert om er beter mee om te gaan”, zegt ze. “Het is door concrete voorbeelden te zien dat je inspiratie kunt opdoen, en dat neem je als beleidsmaker mee terug naar België. Zo sijpelt er toch altijd wel iets van ‘good practices’ door om op lokaal vlak toe te passen.” Wat Dubai zelf betreft, was Annick Nagels niet onder de indruk. “Een grote langgerekte kunstmatigheid”, zo vat ze het samen. “Er zijn bijvoorbeeld nergens dieren te zien, zelfs geen insecten. Dat voelt heel onnatuurlijk aan. Ik was heel blij om thuis in Genk opnieuw de rust en de open ruimte te kunnen ontdekken. En ook qua menselijkheid viel me Dubai tegen. Er gaapt een enorme kloof tussen arm en rijk. Wie werkloos is of gepensioneerd moet het land uit. Dat is allemaal zo asociaal. Dan weet je meteen weer de grote solidariteit van onze sociale zekerheid en andere vangnetten te waarderen.”

“Alles draait om luxe: groter, hoger, mooier, duurder,…”

“Nog veel te leren”
Bedrijfsleider Luc Vandeweyer (Higenius Group) was wel aangenaam verrast door de inhoud van de wereldtentoonstelling. “Het is uiteraard niet in elk paviljoen dat je pareltjes van innovatie vindt, maar ik moet zeggen dat er toch heel wat inspirerende voorbeelden van technologie te zien waren. Alleen al op vlak van artificiële intelligentie en robotisering hebben wij in België nog veel te leren. Al was het maar op vlak van wetgeving, die bij ons duidelijk mijlenver achterloopt. We hebben op Expo 2020 autonome robots gezien om het verkeer te regelen, om de schoonmaak te doen en om al rijdend tussen de paviljoenen, de gasten van snacks en drank te voorzien, zoals een automaat. OK, dit was in een gecontroleerde omgeving, maar het zou perfect ook in het straatbeeld en zeker in gebouwen kunnen ingezet worden. Misschien is ons land dan toch niet zo hip als we zelf soms denken.” De stad Dubai kon Vandeweyer wel bekoren. “Het systeem is streng gereglementeerd, maar iedereen gedraagt zich naar de voorschriften. Het is allemaal erg duidelijk, wat Dubai heel veilig maakt. Je ziet hier nauwelijks politie, er zijn nergens incidenten. En dat verwacht je niet in een stad waar alles om geld en rijkdom draait. Ik was ook wel onder de indruk van de gebouwen en de infrastructuur. Knap hoe dit is neergezet, met een goede visie. Ik snap dat niet iedereen zich hier thuis voelt, maar voor wie houdt van warm weer, glitter en glamour is dit het paradijs op aarde.”