biostrand dirk ingrid

Kwart miljoen voor Limburgse “Google van de genetica”

De start-up BioStrand ontvangt 235.000 euro aan subsidies van de Vlaamse overheid. Deze investering moet het Diepenbeekse bedrijf toelaten om de technologie voor genetische data-analyses te verbeteren.

BioStrand werd opgericht in 2019 in Hamont-Achel door Dr. Dirk Van Hyfte en Dr. Ingrid Brands. Ze hebben een technologie ontwikkeld om met grote precisie overeenkomsten en variaties te detecteren in DNA, RNA en eiwitten. Het kan een belangrijk hulpmiddel zijn om uitvindingen te doen in de geneeskunde, medicijnontwikkeling en landbouw.

Begin juni haalde BioStrand al 2 miljoen euro op bij K&E, het investeringsfonds van Koen Quaghebeur en Els Paesmans (Globachem). Daar komt nu een flinke subsidie bij. “Met de extra middelen die we vanuit Vlaanderen investeren in BioStrand kan het bedrijf internationaal doorbreken en zo Vlaanderen nog meer op de kaart zetten,” aldus Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits. "BioStrand is alvast klaar om genetisch onderzoek aan universiteiten en in bedrijven te moderniseren."

BioStrand heeft de voorbije maanden een team uitgebouwd van 12 ervaren technische experten en heeft zijn intrek genomen in de Diepenbeekse incubator BioVille. Van daaruit focust de start-up -naast de samenwerking met de UAntwerpen en UHasselt- op het overtuigen van academische en commerciële klanten. Momenteel hebben er al 3 grote universiteiten en diverse grote internationale organisaties uit de biotech en gezondheidszorg, maar ook de voedingssector en de cosmetische wereld, interesse getoond in de software-abonnementen voor genetische analyse van BioStrand.