Nieuws Limburg Kwekerij bedreigd door soap rond centrale

Kwekerij bedreigd door soap rond centrale

Kwekerij bedreigd door soap rond centrale

Nu de energiecentrale van Langerlo is stilgelegd in afwachting van een ombouw, zit ook de naastgelegen viskweker Anton Bijnens met de handen in het haar. Als de energieproductie definitief zou stilvallen, betekent dat na meer dan 30 jaar ook het einde voor de viskwekerij. “Het is een zware klap voor ons bedrijf,” zegt Anton Bijnens, “maar we zullen ook dat wel overleven. Wij kweken per slot van rekening al vis sinds 1870.”

bijnens viskwekerijAnton Bijnens, die ook in Zonhoven twee viskwekerijen uitbaat, laat naast de centrale van Langerlo ruim 70 ton vis per jaar opgroeien. Vooral karpers, zowel koi’s voor in siervijvers als vis voor consumptie. Bijnens betrekt zijn water al sinds sinds jaar en dag van de elektriciteitscentrale. Ruim 2.000 kubieke meter per uur, water van zo’n 18 tot 20 graden, een lekkere temperatuur voor de kweek van vis, maar ook voor de productie van broedsel. De centrale pompt per uur zo’n 40.000 kubieke water op uit het Albertkanaal, gebruikt het om de centrale te koelen en loost het water dan terug in het kanaal, met uitzondering van zo’n 2.000 kubieke meter voor het visbedrijf Aquafarm.

“Het kweken van vis is sterk afhankelijk van de temperatuur van het water,” legt Anton Bijnens uit. “Vis is koudbloedig en groeit alleen in de zomer. Dankzij het warme water van de centrale is het in onze vijvers in Langerlo altijd zomer, en konden wij het hele jaar door produceren.” Nu de centrale stilligt, dreigt ook de viskwekerij in problemen te komen. “Wij hopen nog dat de Duitse aandeelhouder de centrale alsnog zal ombouwen, maar die hoop slinkt met de dag,” aldus Anton Bijnens. “De ombouwperiode van een jaar of anderhalf zouden we nog kunnen overbruggen, maar als de centrale definitief wordt gesloten, dan is ook de viskwekerij ten dode opgeschreven.”

Dat betekent concreet dat ruim een miljoen tot anderhalf miljoen euro aan investeringen in rook opgaat en dat het bedrijf 300.000 à 400.000 euro aan jaaromzet verliest. “Op een totale omzet van 900.000 tot een miljoen euro is dat een serieuze tegenslag,” vindt Anton Bijnens. “On bedrijf komt dat uiteindelijke wel te boven. Wij kweken per slot van rekening al sinds 1870 vis.”

Het is trouwens niet de eerste keer dan Anton Bijnens een viskwekerij in de schaduw van een energiecentrale moet sluiten. Enkele jaren geleden was dat al het geval in Tihange.

Reageer op dit bericht

Sector
Onderneming
Personen

Gerelateerde berichten

Zonhoven
Zonhoven

BNP stopt smak geld in Konings

BNP Paribas Fortis Private Equity, de investeringspoot van de Franse bank, heeft een minderheidsparticipatie genomen in de Zonhovense drankenproducent Konings.… Lees meer

Sector
Onderneming
Personen
Gemeente

Veel gelezen in deze regio

Dit overzicht graag personaliseren met onderwerpen op jouw maat?

Maak een account aan en ga op onze gids pagina op zoek naar bedrijven, personen, sectoren en gemeentes die binnen jouw interessegebied vallen. Op deze manier kunnen we in onderstaand overzicht een gepersonaliseerde lijst van artikels tonen.